Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1082
Title: İribaş deniz kaplumbağalarında, Caretta Caretta (Lınnaeus 1758), çoklu babalık sıklığının belirlenmesi ve yavru Gonadının mikroskobik yapısının incelenmesi
Other Titles: Determination of the frequency of multiple paternity and investigation of the microscopic structure of hatchling Gonad in loggerhead sea turtles, Caretta Caretta (Linnaeus 1758)
Authors: Sarı, Fikret
Advisors: Kaska, Yakup
Keywords: Dalyan Kumsalı
Caretta Caretta
Çoklu Babalık
Mikrosatellit
Gonad
Histokimya
İmmünhistokimya
Dalyan Beach
Multiple Paternity
Microsatellite
Histochemistry
Immunohistochemistry
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Deniz kaplumbağaları 100 milyon yıldan daha uzun süredir nesillerini devam ettiren, ancak özellikle son zamanlardaki insan aktiviteleri ve iklim değişikliği nedeniyle nesilleri tehdit altına giren canlılardır. Bu tez çalışmasında, 2014 yılında Dalyan Kumsalı’na yuvalayan iribaş deniz kaplumbağalarında (Caretta caretta) çoklu babalık analizi ile histokimyasal ve immünhistokimyasal incelemeler gerçekleştirilmiştir. Çoklu babalık sıklığının belirlenmesi amacıyla, kumsala yuvalayan 10 dişi kaplumbağa ve onlara ait olan en az 2 yuvadan çıkan 522 yavrudan alınan deri örneklerinden DNA izolasyonu yapılmış ve her DNA, 2 polimorfik mikrosatellit lokusu için PCR ile çoğaltılmıştır. Her bir bireyin elde edilen PCR ürünleri fragman uzunluk analizi yapılarak genotiplendirilmiştir. Yavru gonad yapısının incelenmesi için, yeni öldüğü bilinen yavru deniz kaplumbağalarından toplam 41 adet gonad örneği alınmış, bouin solüsyonunda fiksasyonu takiben rutin histolojik işlemlerden sonra çeşitli histokimyasal teknikler ile aromataz immünhistokimya tekniği uygulanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda; 1) 10 dişiden 3 tanesinin 1, 4 tanesinin 2, 3 tanesinin 3 erkekle çiftleştiği; 2) çoklu babalık sıklığının % 70 olduğu; 3) birden fazla dişi ile çiftleşen erkek birey bulunmadığı; 4) bu populasyonun erkek ağırlıklı bir aktif çiftleşen cinsiyet oranına sahip olduğu; 5) çoklu babalık ile yuvadaki yavru çıkış başarısı arasında pozitif bir ilişki bulunduğu; 6) dişi ve erkek yavru gonadlarında mukopolisakkaritler, kollajen ve elastik fibrillerin miktarı, aromataz enziminin yoğunluğu ve lokalizasyonu bakımından belirgin farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bu tez çalışması, küresel ölçekte koruma altında olan iribaş deniz kaplumbağalarının üreme biyolojileri, ergin cinsiyet oranları ve farklı cinsiyetteki yavru gonadları hakkındaki mevcut literatüre katkıda bulunacak bilgiler sunmaktadır. Ayrıca bu çalışma, konusu itibari ile Türkiye’de yapılmış ilk bilimsel çalışma olması sebebiyle de önem arz etmektedir.
Sea turtles are the creatures that have been survived for a long time more than 100 million years, but they have been in the danger of extinction recently due to human activities and climate change. In this thesis, multiple paternity analysis and histochemical and immunohistochemical investigations were carried out in loggerhead sea turtles (Caretta caretta) nesting on Dalyan Beach in 2014. In order to determine the frequency of multiple paternity, DNA isolation was performed using the skin samples taken from 10 females and 522 hatchlings hatched from their at least 2 nests, and each individual DNA was amplified for 2 polymorphic microsatellite loci using PCR. PCR product of each individual was genotyped using fragment length analysis. In order to investigate the hatchling gonad structure, 41 gonad samples were taken from recently dead hatchlings. Following fixation in Bouin’s solution and routine histological processes, several histochemical techniques and aromatase immunohistochemistry technique were performed. After all the examinations, it was determined that 1) of 10 females, 3 mated with 1 male, 4 mated with 2 males, 3 mated with 3 males; 2) the frequency of multiple paternity was 70%; 3) there was no male mated with more than 1 female; 4) this population had a male-biased operational sex ratio; 5) there was a positive correlation between multiple paternity and hatching success of a nest; 6) there were some distinct differences between female and male hatchling gonads in terms of the proportion of mucopolysaccharides, collagen and elastic fibres, density and localisation of aromatase enzyme. This thesis provides information that will contribute to present literature about reproductive biology, adult sex ratio and hatchling gonads in different sexes in loggerhead sea turtles that are globally under the protection. Furthermore, this study is of great importance, since it is the first scientific study carried out in Turkey in terms of its subject.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2014FBE027 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/1082
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fikret Sarı.pdf2.58 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

90
checked on May 27, 2024

Download(s)

208
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.