Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1184
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMustafa Zafer Özel-
dc.contributor.authorÇıtak, Demirhan-
dc.date.accessioned2016-12-02T06:02:14Z
dc.date.available2016-12-02T06:02:14Z
dc.date.issued2006-07-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/1184-
dc.description.abstractPolisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) atmosferde, su kaynaklarında ve gıdalarda yaygın bir biçimde bulunurlar. PAH'lar yakıtların tam yanmamasından meydana gelirler. PAH emisyonu çevreye yaydığı kanserojen etkilerden dolayı dikkat çekmektedir. Benzo(a)piren (BaP) en tehlikeli olanıdır. Bitkisel yağlar bazı PAH'ları içerirler. Ege Bölgesi'nden toplanan zeytin yağlarında BaP miktarları hızlı bir katı faz ekstraksiyondan (SPE) sonra HPLC ile belirlendi. Aydın bölgesinden toplanan yağlarda ortalama 14.71 µg/kg BaP bulunurken, zmir bölgesinden toplanan yağlarda bu değer olarak 9.73 µg/kg bulundu. En fazla BaP miktarı Aydın'dan toplanan pirina yağında (57.8 µg/kg) belirlendi. Sadece üç tane zeytinyağında BaP tespit edilmedi. Zeytinyağında bulunan yüksek miktarda BaP çevre koşullarından karışmış olabilir.en_US
dc.description.abstractPolycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) are widely distibuted in the atmosphere, water sources and foods. The major source of PAH is the incomplete combustion of hydrocarbons. Concerns about emissions of PAH to the environment arise because of their carcinogenic effects. Benzo(a)pyrene (BaP) is the most toxic one. Vegetable oils may contain some PAH. A rapid solid phase extraction (SPE) method followed by HPLC determination set up for BaP in olive oil samples collected in Aegean region. Average BaP determination was found from Aydın and zmir regions respectively, 14.71 and 9.73 µg/kg. The highest BaP concentration was found in the pomace olive oil from Aydın (57.8 µg/kg). Only three olive oil samples did not contain any BaP. The high BaP concentration found in olive oil could be due to the contaminants in the environment.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZeytinyağıen_US
dc.subjectPolisiklik Aromatik Hidrokarbonlaren_US
dc.subjectBenzo(a)pirenen_US
dc.subjectKatı Faz Ekstraksiyonuen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectOlive Oilen_US
dc.subjectPolycyclic Aromatic Hydrocarbonsen_US
dc.subjectBenzo(a)pyreneen_US
dc.subjectSolid Phase Extractionen_US
dc.titleZeytinyağı ve pirina yağındaki bap kirliliğinin HPLC ile tespitien_US
dc.title.alternativeDetermination of BAP in olive oil and pomace olive oilen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid180583en_US
dc.ownerPamukkale_University-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Demirhan Çıtak.pdf7.43 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

94
checked on May 27, 2024

Download(s)

52
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.