Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1358
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorRamazan Gökçe-
dc.contributor.authorCerit, Latife Sinem-
dc.date.accessioned2017-01-24T06:23:35Z
dc.date.available2017-01-24T06:23:35Z
dc.date.issued2008-02-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/1358-
dc.description.abstractBaharatların antimikrobiyal etkisi genel olarak içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Bu çalışma hidrodistilasyon yöntemi kullanılarak elde edilen mercanköşk (Origanum onites), kimyon (Cuminum cyminum), defne (Laurus nobilis) ve biberiye (Rosemarinus officinalis) uçucu yağlarının Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 65031, Klebsiella pneumoniae ATCC 27853, Lactobacillus lactis NRRL 1821 ve Lactobacillus cremoris NRRL 634 üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Antimikrobiyal etki, uçucu yağlar ayçiçek yağı içerisinde hacmen %25, %50 ve %100'lük konsantrasyonlarda hazırlandıktan sonra, disk difüzyon yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Uçucu yağlara karşı en hassas bakterinin Listeria monocytogenes ATCC 65031, en dirençli bakterinin ise Klebsiella pneumoniae ATCC 27853 olduğu tespit edilmiştir. Uçucu yağ konsantrasyonu düştükçe antimikrobiyal etkinin azaldığı da gözlemlenmiştir. En etkili uçucu yağın mercanköşke ait olduğu ve yüksek antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir. Kimyonun mercanköşkten sonra en etkili uçucu yağ olduğu, bunu sırasıyla defne ve biberiye uçucu yağının izlediği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractAntimicrobial effect of spices arises from their volatile oil contents in general. This present research was performed to determine the antimicrobial effect of volatile oils produced by the hydro-distillation method of oregano (Origanum onites), cumin (Cuminum cyminum), laurel (Laurus nobilis) and rosemary (Rosemarinus officinalis) on Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 65031, Klebsiella pneumoniae ATCC 27853, Lactobacillus lactis NRRL 1821 and Lactobacillus cremoris NRRL 634. Antimicrobial effect was achieved by means of disc diffusion method after the preparation of volatile oils in sunflower oil at concentrations 25%, 50% and 100% by volume. It was determined that the most sensitive bacteria against volatile oils was Listeria monocytogenes ATCC 65031 and the most resistant bacteria Klebsiella pneumoniae ATCC 27853. It was found that antimicrobial effect reduced as the volatile oil concentration reduced. The most effective volatile oil was of oregano, and it showed the highest overall antimicrobial effect. Besides oregano, volatile oil from cumin was the second most effective, followed by the volatile oils of laurel and rosemary, respectivelyen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMercanköşken_US
dc.subjectKimyonen_US
dc.subjectDefneen_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectPatojenen_US
dc.subjectAntimikrobiyal Etkien_US
dc.subjectClevenger Düzeneğien_US
dc.subjectUçucu Yağen_US
dc.subjectOreganoen_US
dc.subjectCuminen_US
dc.subjectLaurelen_US
dc.subjectRosemaryen_US
dc.subjectPathogensen_US
dc.subjectAntimicrobial Effecten_US
dc.subjectClevenger Apparatusen_US
dc.subjectVolatile Oilen_US
dc.titleBazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal özelliklerien_US
dc.title.alternativeAntimicrobial properties of some spice volatile oilsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid216654en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1tr-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Latife Sinen Cerit.pdf2.68 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

896
checked on May 27, 2024

Download(s)

780
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.