Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1377
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMustafa Zafer Özel-
dc.contributor.authorKutlular, Özkan-
dc.date.accessioned2017-01-30T10:46:04Z
dc.date.available2017-01-30T10:46:04Z
dc.date.issued2007-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/1377-
dc.description.abstractBu çalışmada Origanum onites, Salvia fruticosa, Salvia officinalis, Sideritis montana ve Sideritis pisidica türlerinin uçucu yağları süper ısıtılmış su ile ekstrakte edildi. Toplama zamanı ve tohum yaprak arasındaki miktar ve analit farkları Origanum onites uçucu yağlarında incelendi. C-18 katı faz kartuşu kullanılarak katı faz ekstraksiyonu tekniği ile sulu ekstraktlardan, uçucu yağ bileşenleri uzaklaştırıldı. Uçucu bileşenlerin karakterizasyonları Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractSuperheated water extraction is used to extract essential oils of Origanum onites, Salvia fruticosa, Salvia officinalis, Sideritis montana ve Sideritis pisidica. The effect of different collecting dates of the leaves and grains of Origanum onites on the essential oils amount is investigated. C-18 solid phase extraction was used to elute the essential oils from aqueous extract. The volatile components were characterized by gas chromatography -mass spectrometry (GC-MS).en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSüper Isıtılmıs Su Ekstraksiyonuen_US
dc.subjectKatı Faz Ekstraksiyonuen_US
dc.subjectUçucu Yağen_US
dc.subjectOriganum Onitesen_US
dc.subjectSalvia Fruticosaen_US
dc.subjectSalvia Officinalisen_US
dc.subjectSideritis Montanaen_US
dc.subjectSideritis Pisidicaen_US
dc.subjectGC-MSen_US
dc.subjectSuperheated Water Extractionen_US
dc.subjectSolid Phase Extractionen_US
dc.subjectEssential Oilsen_US
dc.titleBazı adaçayı ve kekik türlerinin uçucu yağlarının süper ısıtılmış su ile ekstraksiyonları ve GC-MS ile karakterizasyonlarıen_US
dc.title.alternativeExtraction of eseential oils of some sage and origanum species using superheated water and characterization with GC-MSen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid200806en_US
dc.ownerPamukkale_University-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Özkan Kutlular.PDF3.49 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

384
checked on May 27, 2024

Download(s)

1,338
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.