Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1726
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÇetin Kadakal-
dc.contributor.authorYassıhüyük, Nurten-
dc.date.accessioned2017-04-14T07:25:43Z
dc.date.available2017-04-14T07:25:43Z
dc.date.issued2012-09-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/1726-
dc.description.abstractKüflerin önemli bir hücresel bileşeni olan ergosterol salçaya işlenen domateslerin kalitesinin belirlenmesinde önemli bir kalite parametresi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, patulin ve ergosterolün kurutulmuş domates, kurutulmuş biber ve biber salçasında miktar tespitleri yapılarak, aralarındaki ilişki ortaya konulmuştur. Bu amaçla, araştırmanın ilk aşamasında, sanayi ve ev tipi biber salçalarının pH, brix, nem, titrasyon asitliği, tuz, kül, renk, ergosterol ve patulin miktarları belirlenmiş ve patulin ile ergosterol arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. İkinci aşamada, sanayi ve ev tipi kurutulmuş domates ve kurutulmuş biber örneklerinde nem, patulin ve ergosterol tespiti yapılmış ve patulin ile ergosterol arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Sanayi ve ev tipi biber salçalarının pH, brix, nem, titrasyon asitliği, tuz, kül, renk, ergosterol ve patulin miktarları gerek sanayi gerekse ev tipi üretimler bakımından farklılık göstermiştir (p<0.05). Hem sanayi hem de ev tipi üretilen tatlı biber salçalarında patulin ile ergosterol arasında sırasıyla 0.90, 0.96 düzeyinde ilişki tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractErgosterol, which is an important constituent of fungal cell wall, has the potential to be used as an important quality index for the tomatoes processed to tomato paste. In this study; ergosterol and patulin contents of dried tomatoes, dried peppers and paprika paste, were determined and the relationships between these substances were investigated. In the first step of the research, pH, soluble solid content (brix), acidity, moisture (%), salt, ash, colour, ergosterol and patulin contents of commercial and home made paprika paste were determined and the relationships between ergosterol and patulin were investigated. At second step, moisture, ergosterol and patulin contents of commercial and home made dried tomatoes and dried peppers were determined, the relationships between ergosterol and patulin were investigated. pH, brix, moisture, titration acidity, salt, ash, ergosterol and patulin amounts of commercial and home made paprika paste showed significant differences (p<0,05). Patulin content was significantly correlated with the ergoserol content in commercial and home made sweet paprika paste as 0.90 and 0,96 respectivelyen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectErgosterolen_US
dc.subjectPatulinen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectDomatesen_US
dc.subjectKurutulmuş Domatesen_US
dc.subjectBiberen_US
dc.subjectKurutulmuş Biberen_US
dc.subjectBiber Salçasıen_US
dc.subjectTomatoen_US
dc.subjectDried Tomatoesen_US
dc.subjectPepperen_US
dc.subjectDried Pepperen_US
dc.subjectPaprika Pasteen_US
dc.titleKurutulmuş domates, kurutulmuş biber ve biber salçasında ergosterol ve patulin düzeyien_US
dc.title.alternativeErgosterol and patulin levels in dried tomato, dried pepper and paprika pasteen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid325776en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nurten Yassıhüyük.pdf1.01 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

144
checked on May 27, 2024

Download(s)

178
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.