Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/1785
Title: | İşlenmiş et ürünlerinde oksidatif ve mikrobiyolojik bozulmanın kontrolü için kullanılan doğal ve sentetik maddeler ile bunların etki mekanizmaları | Authors: | Hailili, Parouke | Keywords: | Et Ürünleri Oksidasyon Bozulma Antioksidanlar Antimikrobiyal Maddeler |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | Abstract: | Bu tezsiz yüksek lisans projesinde işlenmiş et ürünlerinde oksidasyon ve mikrobiyolojik bozulmaların mekanizmaları ile bunlara karşı kullanılabilecek doğal ve sentetik koruyucuların etki mekanizmaları anlatıldı. Oksidasyon, et ürünlerinin lipit ve protein bileşenleri üzerinde etkinliği olan bir bozulma reaksiyonları zinciridir. Oksidasyon ürün kullanımını sınırlayan ve aynı zamanda sağlık açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getiren bir bozulma sürecidir. Mikrobiyolojik bozulmalar da aynı şekilde hem ürüne hem de insan sağlığına zarar vermektedir. Bu tür dezavantajları gidermek için BHA, BHT, TBHQ, benzoik asit, benzoat gibi sentetik koruyucuların kullanılmasıyla beraber biberiye, nane, karanfil, adaçayı, erik, nar gibi meyve-sebze, baharatlar ve onların ekstratları insan sağlığı açısından daha güvenilir olduğu düşünüldüğü için et ürünlerinde koruyucu olarak kullanılmaktadır. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/1785 |
Appears in Collections: | Bilimsel Araştırma Projeleri Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Parouke Hailili.pdf | 1.4 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Onay.pdf | 138.95 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
232
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
304
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.