Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1785
Title: İşlenmiş et ürünlerinde oksidatif ve mikrobiyolojik bozulmanın kontrolü için kullanılan doğal ve sentetik maddeler ile bunların etki mekanizmaları
Authors: Hailili, Parouke
Keywords: Et Ürünleri
Oksidasyon
Bozulma
Antioksidanlar
Antimikrobiyal Maddeler
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu tezsiz yüksek lisans projesinde işlenmiş et ürünlerinde oksidasyon ve mikrobiyolojik bozulmaların mekanizmaları ile bunlara karşı kullanılabilecek doğal ve sentetik koruyucuların etki mekanizmaları anlatıldı. Oksidasyon, et ürünlerinin lipit ve protein bileşenleri üzerinde etkinliği olan bir bozulma reaksiyonları zinciridir. Oksidasyon ürün kullanımını sınırlayan ve aynı zamanda sağlık açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getiren bir bozulma sürecidir. Mikrobiyolojik bozulmalar da aynı şekilde hem ürüne hem de insan sağlığına zarar vermektedir. Bu tür dezavantajları gidermek için BHA, BHT, TBHQ, benzoik asit, benzoat gibi sentetik koruyucuların kullanılmasıyla beraber biberiye, nane, karanfil, adaçayı, erik, nar gibi meyve-sebze, baharatlar ve onların ekstratları insan sağlığı açısından daha güvenilir olduğu düşünüldüğü için et ürünlerinde koruyucu olarak kullanılmaktadır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/1785
Appears in Collections:Bilimsel Araştırma Projeleri Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Parouke Hailili.pdf1.4 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Onay.pdf138.95 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

210
checked on May 27, 2024

Download(s)

262
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.