Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/1797
Title: | Farklı lokalitelerden toplanan Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata'nın antioksidan ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi | Other Titles: | Determination of antioxidant and antibacterial activity of Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata's collected from different localities | Authors: | Kayıhan, Suna | Advisors: | Mehmet Çiçek | Keywords: | Gypsophila Perfoliata L. Var. Perfoliata Antioksidan Aktivitesi Fenolik İçerik Antibakteriyel Aktivite ABTS Antioxidant Activity Fenolic Content Antibacterial Activity |
Publisher: | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | Abstract: | Bu çalışmada, Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata özütlerinin antioksidan, fenolik içerik ve antibakteriyel etkilerinin gözlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada kullanılan takson üç farklı lokaliteden toplanmıştır. Çalışmada kloroform kullanılarak ekstrakt elde edilmiş ve bunların in vitro antibakteriyel etkileri disk difüzyon testi kullanılarak incelenmiştir. Bitki özütlerinin Escherichia coli MC 4100, Pseudomonas aeruginosa NRRL-B-2679, Proteus vulgaris NRRL-B-123, Staphylococcus aureus ATCC 33862, Citrobacter freundi NRRL-B 2643, Providencia stuartii, Enterobacter aerogenes NRRL-B- 3567, Bacillus licheniformis NRRL-B- 1001, Bacillus cereus NRRL-B-3711, Bacillus pumilis NRRL-BD-142 bakterilerine karşı antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Her üç bitki örneğinde benzer oranda antibakteriyel aktivite olduğu tespit edilmiştir. Farklı lokalitelerden toplanmış bitkilerin sekonder metabolitlerinin incelenmesi amacıyla fitokimyasal taramalar yapılmıştır. Bitkilerin toplam antioksidan aktivitesine ABTS metodu ile toplam fenolik içeriğine ise Folin-ciocalteu metodu ile bakılmıştır. Sonuç olarak, Manisa'dan toplanan örneğin toplam antioksidan kapasitesi ve toplam fenolik madde içeriği daha yüksek çıkmıştır. This study aims to observe the antibacterial, antioxidant activity and fenolic content of Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata extracts. The species of the genus Gypsophila L. which is used in this study is collected from three different localities. Chloroform was used as a solvent in order to extract components and all the extracts were investigated for in vitro antibacterial activity by using the disc diffusion method. The antibacterial effects of the plant extracts are studied against bacteria Escherichia coli MC.4100, Pseudomonas aeruginosa NRRL-B-2679, Proteus vulgaris NRRL-B-123, Staphylococcus aureus ATCC 33862, Citrobacter freundi NRRL-B 2643, Providencia stuartii, Enterobacter aerogenes NRRL-B- 3567, Bacillus licheniformis NRRL-B- 1001, Bacillus cereus NRRL-B-3711 and Bacillus pumilis NRRL-BD-142. The antibacterial activity of a similar extent in the case of three plants each were determined. Phytochemical scans are made to examine the types of plant secondary metabolites. Total antioxidant activity effect of plant species is studied with ABTS and total fenolic content is worked with Folin-ciocalteu method. As a conclusion, total antioxidant capacity and total phenolic contents collected from Manisa was higher than the others. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/1797 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Suna Kayıhan.pdf | 1.67 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
170
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
182
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.