Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/1801
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÇetin Kadakal-
dc.contributor.authorDuman, Tolga-
dc.date.accessioned2017-05-16T06:42:44Z
dc.date.available2017-05-16T06:42:44Z
dc.date.issued2014-10-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/1801-
dc.description.abstractBu çalışmada kuşburnu nektarına farklı sıcaklık ve sürelerde ısıl işlem uygulamasına bağlı olarak sırasıyla askorbik asit, tiamin, riboflavin, P vitamini ve toplam fenolik madde miktarındaki kayıplarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kuşburnu nektarının 1 litresinde 1643.5 mg askorbik asit, 255.8 mg tiamin, 15.7 mg riboflavin, 2684.3 mg P vitamini ve 229.4 mg toplam fenolik madde tespit edilmiştir. 70, 80, 90 ve 95°C'de ısıl işlem uygulaması sonucunda meydana gelen kayıp oranları sırasıyla, askorbik asit için %12.15, %20.87, %36.20 ve %38.90; tiamin için %21.54, %22.48, %36.28 ve %46.25; riboflavin için %20.38, %23.57, %38.22 ve %43.31; P vitamini için %15.99, %19.81, %36.10 ve %40.88; toplam fenolik madde için ise %27.31, %53.92, %55.45 ve %56.73 olarak bulunmuştur. Pastörizasyon amacıyla kuşburnu nektarına uygulanan ısıl işleme bağlı olarak toplam fenolik maddenin ve suda çözünen vitaminlerin kayıplarının birinci dereceden reaksiyona göre geliştiği belirlenmiştir. Kuşburnu nektarında uygulanan ısıl işlem sonucunda meydana gelen reaksiyon hız sabitleri sırasıyla askorbik asit için, 4x10-3, 8x10-3, 14x10-3 ve 15x10-3 dakika-1; tiamin için, 7x10-3, 8x10-3, 15x10-3 ve 18x10-3 dakika-1; riboflavin için, 7x10-3, 9x10-3, 17x10-3 ve 18x10-3 dakika-1; P vitamini için, 5x10-3 dakika-1, 8x10-3 dakika-1, 14x10-3 dakika-1 ve 16x10-3 dakika-1; toplam fenolik madde için ise, 10x10-3, 25x10-3, 26x10-3 ve 28x10-3 dakika-1 olarak bulunmuştur. Ayrıca kuşburnu nektarına uygulanan işlem sıcaklığının 80°C'den 90°C'ye çıkarılması, diğer sıcaklık değerlerindeki artışa göre reaksiyon hızında daha anlamlı bir artış meydana getirmiştir. Reaksiyonun sıcaklıkla olan ilişkisi Arrhenius eşitliği ile tanımlanmıştır. 70 ve 95°C arasında askorbik asit, tiamin, riboflavin, P vitamini ve toplam fenolik maddenin aktivasyon enerjileri sırasıyla 13.70 kcal.mol-1, 10.18 kcal.mol-1, 10.34 kcal.mol-1, 12.08 kcal.mol-1 ve 9.69 kcal.mol-1 olarak bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the loss of ascorbic acid, thiamine, riboflavin, vitamin P and total phenolic compounds in rosehip nectar with the heating periods (0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 min.) over the temperature range of 70 to 95?C It was found that the rosehip nectar used in this study had an ascorbic acid of 1643.5 mg, 255.8 mg thiamine, 15.7 mg riboflavin, 2684.3 mg vitamin P and 229.4 mg total phenolic compounds per liter. The losses of ascorbic acid, thiamine, riboflavin, vitamin P and total phenolic compounds during thermal process were found to be 12.15, 21.54, 20.38, 15.99 and 27.31% at 70?C, respectively; 20.87, 22.48, 23.57, 19.81 and 53.92% at 80?C, respectively; 36.20, 36.28, 38.22, 36.10 and 55.45% at 90?C, respectively; 38.90, 46.25, 43.31, 40.88 and 56.73% at 95 ?C, respectively. During thermal processing, degradation of ascorbic acid, thiamine, riboflavin, vitamin P and total phenolic compounds were fitted to a first-order reaction kinetic model. The rate constants of ascorbic acid, thiamine, riboflavin, vitamin P and total phenolic compounds were found to be 4x10-3 min-1, 7x10-3 min-1, 7x10-3 min-1, 5x10-3 min-1 and 10x10-3 min-1 at 70?C, respectively; 8x10-3 min-1, 8x10-3 min-1, 9x10-3 min-1, 8x10-3 min-1 and 25x10-3 min-1 at 80?C, respectively; 14x10-3 min-1, 15x10-3 min-1, 17x10-3 min-1, 14x10-3 min-1 and 26x10-3 min-1 at 90?C, respectively; 15x10-3 min-1, 18x10-3 min-1, 18x10-3 min-1, 16x10-3 min-1 and 28x10-3 min-1 at 95?C, respectively. In particularly, the rate constant significantly increased when the process temperature ascend from 80?C to 90?C Temperature dependence of reaction was described by the Arrhenius relationship. Activation energies for ascorbic acid, thiamine, riboflavin, vitamin P and total phenolic compounds were found to be 13.70 kcal.mol-1, 10.18 kcal.mol-1, 10.34 kcal.mol-1, 12.08 kcal.mol-1 and 9.69 kcal.mol-1, respectively between 70 and 95?C.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectAskorbik Asiten_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectKinetiken_US
dc.subjectKuşburnuen_US
dc.subjectP Vitaminien_US
dc.subjectRiboflavinen_US
dc.subjectTiaminen_US
dc.subjectToplam Fenolik Maddeen_US
dc.subjectAscorbic Aciden_US
dc.subjectDegradation Kineticsen_US
dc.subjectRosehipen_US
dc.subjectVitamin Pen_US
dc.subjectRiboflavinen_US
dc.subjectThiaminen_US
dc.subjectTotal Phenolic Compoundsen_US
dc.titleKuşburnu (Rosa canina) nektarında toplam fenolik madde ve suda çözünen vitaminlerin ısıl parçalanma kinetiğien_US
dc.title.alternativeDegradation kinetics of total phenolic compounds and water soluble vitamins in rosehip (Rosa canina) nectaren_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid410009en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tolga Duman.pdf1.04 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

266
checked on May 27, 2024

Download(s)

438
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.