Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/26493
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Nazime Mercan Doğan | - |
dc.contributor.author | Akdemir, Murat Can | - |
dc.date.accessioned | 2019-10-02T08:03:58Z | |
dc.date.available | 2019-10-02T08:03:58Z | |
dc.date.issued | 2019-08 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/26493 | - |
dc.description.abstract | Mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilen kalsiyum karbonat (CaCO3) çökelimi, doğal ortamda ve laboratuvar şartlarında yaygın bir olaydır. Kalsiyum karbonat, çevre dostu bir ürün olup kalsiyum mineralizasyonu için çeşitli sayıda mikroorganizma araştırılmaktadır. Bu yüzden bu araştırmanın amacı, yerel bir izolat olan Lysinibacillus fusiformis U1 suşunun kalsiyum karbonat çökelimi kapasitesini araştırmaktır. Bu amaçla, iki kültür ortamı (standart KMO ve LB-mineralizasyon) kullanılmıştır. Çalışmada her iki besiortamına %5 oranında yeast ekstrakt da ilave edilmiştir. Ayrıca bakterinin üreaz ve karbonik anhidraz enzim aktiviteleri de belirlenmiştir. CaCO3 ‘ın morfolojik yapısı ve mineral tipi SEM-EDX ve FTIR ile karakterize edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, KMO besiyerinde CaCO3 miktarı inkübasyonun 96.saatinde 172.80 mg/L iken, LB mineralizasyon ortamı 24 saatlik inkübasyon sonunda 163.20 mg/L’dir. FTIR and SEM-EDX analiziyle de kalsit kristallerinin varlığı doğrulanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Calcium carbonate precipitation by microorganisms is a common process in natural environment and laboratory conditions. The bacterial calcium carbonate is an environmentally friendly product and numerous microorganisms are being investigated for calcium mineralization. The aim of this research was therefore to investigate the efficiency of calcium carbonate precipitation of local isolate Lysinibacillus fusiformis U1. For this reason, two culture media (standard CMP and LB-mineralization) were used in our study. And 5% yeast extract was added in CMP and LB-mineralization. Urease and carbonic anhydrase enzyme activities were also determined. The morphological characterization of CaCO3 and its mineral type were analysed by Scanning Electron Microscope (SEM-EDX) and Fourier Transform Infrared Spectrophotometer (FTIR). As a result of our study, the amount of CaCO3 was 172.80 mg/L in KMO medium at 96th hours and 163.20 mg/L at 24 hours in LB mineralization medium. The calcite crystals were verified by FTIR and SEM-EDX analysis. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mikrobiyal Kalsiyum Karbonat Çökelimi | en_US |
dc.subject | Üreaz | en_US |
dc.subject | Karbonik Anhidraz | en_US |
dc.subject | Bacillus | en_US |
dc.subject | Microbial Calcium Mineralization | en_US |
dc.subject | Urease | en_US |
dc.subject | Carbonic Anhydrase | en_US |
dc.subject | Bacillus | en_US |
dc.title | Üreaz ve karbonik anhidraz üreten lysınıbacıllus fusıformıs U1 bakterisi ile mikrobiyal kalsiyum çökelimi | en_US |
dc.title.alternative | Microbial calcium mineralization from urease and carbonic anhydrase producing lysinibacillus fusiformis U1 | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-8590-8381 | - |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 596285 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.openairetype | Master Thesis | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Murat Can Akdemir.pdf | 2.03 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
70
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
94
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.