Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/26546
Title: The relationship between emotional intelligence dimensions and conflict management strategies of academics in selected turkish universities
Authors: Özdemir, Aslı
Kösecik, Muhammet
Bayrak Kök, Sabahat
Keywords: Emotional intelligence
Conflict management
Academics
Source: Bayrak Kök S, Kösecik M, Özdemir A (2009). The Relationship Between Emotional Intelligence Dimensions and Conflict Management Strategies of Academics in Selected Turkish Universities. Dumlupınar Üniversitesi, SBE Dergisi(23), 367-390.
Abstract: This study aims to identify dimensions of emotional intelligence of academics and to reveal their conflict management strategies at selected Turkish Universities with focusing whether there are significant changes in dimensions and conflict management strategies of respondent academics depending on demographic variables. The research carried out at four Turkish universities further investigated the relationships between emotional intelligence and conflict management strategies of academics. Findings indicated that motivation and social skills dimensions of academics in general and of academics lacking PhD degree need improvement as does male academics’ empathy dimension. Integrating strategy was found to be the most preferred strategy of academics while obliging strategy seemed to be the least used style in handling conflicts. Results revealed that motivation, social skills and dimensions of respondent academics are positively associated with integrating strategy as the effective way of handling interpersonal conflicts and enhancing job performance.
Bu çalışmanın amacı, cevaplayıcıların demografik değişkenlere bağlı olarak duygusal zeka boyutları ve çatışma yönetimi stratejilerinde değişme olup olmadığına odaklanarak seçilen Türkiye üniversitelerindeki akademisyenlerin duygusal zeka boyutlarını saptamak ve çatışma yönetimi stratejilerini ortaya koymaktır. Araştırma dört Türk üniversitesinde gerçekleştirilerek akademik personelin duygusal zekaları ve çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bulgular, genel olarak akademisyenlerin ve doktora derecesi olmayan akademisyenlerin motivasyon ve sosyal beceriler boyutları ile erkek akademisyenlerin empati boyutunun geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Çatışmaların yönetiminde, işbirliği stratejisi en çok ve başkasını tanıma stratejisi de en az tercih edilen strateji olarak görülmektedir. Sonuçlar, cevaplayıcı akademisyenlerin motivasyon ve sosyal beceriler boyutları ile kişilerarası çatışmaları çözmenin ve işteki performansı arttırmanın etkin bir yolu olan işbirliği stratejisinin pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
URI: https://hdl.handle.net/11499/26546
ISSN: 1302-1842
2587-005X
Appears in Collections:İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aslı özdemir- muhammet kösecik.pdf179.42 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

52
checked on May 27, 2024

Download(s)

22
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.