Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/26647
Title: Hemşirelerin uyku kalitesi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi
Other Titles: Evaluatıon of sleep qualıty and nutrıtıonal status of nurses
Authors: Dağcan, Necibe
Advisors: Arslan, Sümeyye
Keywords: Beslenme durumu
Uyku
Hemşirelik
Beden kitle indeksi
Pittsburgh uyku kalitesi indeksi
Nutritional status
Sleep
Nursing
Body mass index
Pittsburgh sleep quality scale
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, hemşirelerin uyku kalitesi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Çalışma; Temmuz 2018-Haziran 2019 tarihleri arasında Ege bölgesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşireler üzerinde yapılmıştır. Araştırma örneklemini hastanede çalışan 583 hemşire oluşturmuştur. Hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri, beslenme ve uyku durumları anket formu ile sorgulanmıştır. Uyku kalitelerini saptamak amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmıştır. Araştırma için etik onayı ve kurum izinleri alınmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmış, SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, ki-kare analizi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann- Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %68,1’i 40 yaş ve altı, %85,1’i kadın, %63,3’ü lisans mezunu, %63,3’ü evli ve %38,8’inin çocuğu yoktur. Hemşirelerin %69,1’i kötü uyku kalitesine sahiptir. Hemşirelerin %55,4’ünün Beden Kitle İndeksi normal aralıkta yer almaktadır. Hemşirelerin yarıya yakınının (%42,7) öğün atlamadığı ve beslenme durumlarını fena değil (%37,4) olarak tanımladıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin çalışma koşullarına göre Beden Kitle İndeksi karşılaştırmalarında dahili kliniklerde çalışanların, aynı birimde 10 yıldan fazla çalışanların, sürekli gündüz çalışanların Beden Kitle İndeksi değerleri, diğer birimlerde çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p?0,05). Hemşirelerin çalışma koşullarına göre uyku kaliteleri karşılaştırıldığında cerrahi kliniklerde çalışanların uyku puanları anlamlı yüksek bulunmuştur. Sürekli gündüz çalışan hemşirelerin uyku puanları sürekli gece ve gece/gündüz çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Nöbet tutmayan hemşirelerin uyku puanları diğer hemşirelerin uyku puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p<0,05). Hemşirelerin Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi puanlarına göre Beden Kitle İndeksi oranları dağılımı incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmanın hemşirelerin uyku ve beslenme problemlerinin saptanması ve çözümüne yönelik öneriler sunarak, hemşirelik mesleğine olumlu katkı vereceği düşünülmektedir. Bu tür çalışmaların; hemşirelerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için kanıt oluşturarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sürecine katkıda bulunacağı düşünülmektedir
This study was carried out in a cross-sectional type in order to evaluate sleep quality and nutritional status of nurses. The study was conducted with nurses working in a training and research hospital located in the Aegean region. The sample of the study was consisted of 583 nurses working in the hospital. The socio-demographic characteristics, nutrition and sleep status of the nurses were questioned by a questionnaire. Pittsburgh Sleep Quality Index was used to determine sleep quality. Ethical approval and institutional permissions were obtained. Data were collected by face to face interview technique and analyzed with SPSS package program. In the analysis of the data, number, percentage, mean, chi-square analysis, Significance Test of Difference Between Two Means, One Way Analysis of Variance, Mann-Whitney U Test were used. In the percentages of the nurses participating in the study, 68.1% were 40 years or younger, 85.1% were women, 63.3% were undergraduate graduates, 63.3% were married and 38.8% had no children. 69.1% of nurses have poor sleep quality. Body Mass Index of 55.4% of nurses is in normal range. Nearly half (42.7%) of the nurses did not skip meals and defined their nutritional status is as not as bad (37.4%). The Body Mass Index values of nurses working in internal clinics, employees working in the same unit for more than 10 years and permanent daytime workers were found to be statistically higher than those working in other units (p?0.05). Sleep scores of nurses working in surgical clinics were found to be significantly higher in sleep comparisons according to working conditions of nurses. Sleep scores of nurses working daytime were found to be significantly lower than those working continuously night and day / night. Sleep scores of nurses who did not have seizures were found to be significantly lower than those of other nurses (p <0.05). When the distribution of Body Mass Index ratios according to Pittsburgh Sleep Quality Index Scores of the nurses was examined, a statistically significant difference was found between the groups (p <0.05). It is thought that this study will make a positive contribution to the nursing profession by presenting suggestions for the detection and solution of sleep and nutrition problems of nurses. In studies like these; it is believed that it will contribute to the process of making the necessary legal arrangements by creating evidence to improve the working conditions of nurses.
Description: Bu çalışma, PAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (Proje No: 2018SABE038).
URI: https://hdl.handle.net/11499/26647
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Necibe Dağcan.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

480
checked on May 27, 2024

Download(s)

330
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.