Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27202
Title: A typological suggesiton concerning hellenistic and roman lycian sarcophagi
Other Titles: Hellenistik ve roma dönemi lykia lahitleri üzerine tipolojik bir önerme
Authors: Özer, Elif
Keywords: Lycia
Sarcophagus
Typology
Rome
Hellenistic
Likya
Lahit
Tipoloji
Roma
Hellenistik
Abstract: The typological studies of Lycian tombs began in the eighteenth century. Although these pioneer typologies were not satisfactory, studies continued in subsequent years. Akurgal divided them into three groups and put all the Lycian sarcophagi in the second group in his typology. But he does not distinguish the differences between these sarcophagi. In addition, the second group is also termed: ‘The Monuments of Tombs in the Tradition of Native Anatolia’'. This terminology contradicts the characteristics of these sarcophagi, as Lycian sarcophagi reflect not only native Anatolian traditions; but also influences from Greek, Persian and Roman art. In the 1970's, Borchhardt created a new typology that was more detailed. Subsequently Atila, İdil and İskan-Yılmaz attempted new typologies. This study is a continuation from these typologies. In this typology study, before all else the attempt was made to understand the sarcophagi in Lycia during the problematic Hellenistic and Roman periods. From my previous studies elsewhere in Lycia, these sarcophagi can be divided into 5 distinct types.
Lykia mezarları tipolojisi 18. yüzyıldan itibaren çalışılan bir alan olmakla birlikte, erken dönem araştırmaları çok yeterli değildir. Akurgal tarafından yapılan araştırmada üç grupta incelenen Lykia mezar-ları içinde lahitler ikinci gruba alınmış ancak araların-daki farklılıklar değerlendirilmemiştir. Akurgal, ikinci gruba yerleştirdiği mezarların tamamını “Yerli Anadolu Geleneğini Sürdüren Mezar Anıtları” olarak tanımlamış ancak, Lykia lahitlerinin sadece yerli Anadolu gelene-ğini değil, Hellen, Pers ve Roma etkilerini de taşıdığı göz ardı edilmiştir. 1970’lerden itibaren Borchhardt, Atila, İdil ve Yılmaz tarafından Lykia lahitleri üzerine tipoloji çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ise tüm bu çalışmaların hem devamı hem de -şimdilik- son noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Lykia Bölgesi’nin Hellenistik ve Roma Dönemleri lahitleri ele alınmış ve hangi tipin ne zaman başlayıp hangi döneme kadar devam ettiği araştırılmıştır. Şimdiye kadarli öncül çalışmalarımdan Lykia’nın farklı yerle-rinde bu tarz lahitler 5 farklı gruba ayrılabilmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27202
https://doi.org/10.13113/CEDRUS.201406455
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
E. Özer- “A Typological Suggesiton Concerning Hellenistic and roman Lycian Sarcophagi”, Cedrus, II, 75-87.pdfMakale Dosyası760.32 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

40
checked on May 27, 2024

Download(s)

12
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.