Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/27512
Title: Karamanlıca Aleksandros Makedonialı meşhur padişahın nakliyeti adlı eserin transkribi ve biçim bilgisi özellikleri
Other Titles: Transcription and Morfological Properties of a Karamanlidika Work “Aleksandros Makedonialı meşhur padişahın nakliyeti”
Authors: Alpay, Gündoğan
Advisors: Nalbant, Mehmet Vefa
Keywords: Karamanlides
Karamanlidika
Dialect of Turkey Turkish
Iskender-name
Orthography and Morphology
Karamanlılar
Karamanlıca
Türkçenin Ağızları
İskendername
Yazım ve Biçim Bilgisi
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: 20. yüzyılın başlarına kadar Anadolu ve civarında yaşayan, ardından Lozan Antlaşması’nın Türk-Yunan Ahali Mübadelesi’ne ilişkin maddesi ile Yunanistan’a göç ettirilen Karamanlılar, Türkçe konuşan, konuştukları Türkçeyi Grek haflerine dayalı bir alfabe ile yazan Hristiyan Türklerdir. Bu Türkçe konuşan Anadolulu Hristiyanların yazı diline ise Karamanlıca adı verilmektedir. Karamanlılar arkalarında gerek taşa gerek kâğıda yazılı pek çok eser bırakmışlardır. Karamanlıların arkalarında bıraktığı eserlerden birisi de bizim incelememize konu olan “Aleksandros Makedonialı Meşhur Padişahın Nakliyeti” adlı, 337 sayfalık metindir. İncelememizde, 1843 yılında yazılan Makedonyalı Büyük İskender’e ait olan bu halk hikâyesi işlenmiştir. Eserin incelememize konu olması Türk edebiyatında İskender-name olarak bilinen bir türün, Karamanlı edebiyatındaki versiyonunun ortaya konulmasını sağlamıştır. Bu çalışmada öncelikle metnin çeviri yazısı yapılmıştır. Ardından metnin ayrıntılı yazım özellikleri ile biçim bilgisi incelemesi yapılarak, metinde kullanılan dönemin dil özellikleri ortaya konulmuştur.
The Karamanlides, who lived in Anatolia and around until the beginning of the 20th century, and then immigrated to Greece with the clause about the Turkish-Greek Boundaries of the Treaty of Lausanne, are Christian Turks who speak Turkish and write with an alphabet based on Greek alphabet. This written language of Turkish-speaking Anatolian Christians is called Karamanlidika. The Karamanlides left behind many works written on stone or on paper. One of the works left behind by the Karamanlides is the 337 page manuscript, entitled “Aleksandros Macedonialı Meşhur Padişahın Nakliyeti”. The subject of this work is a folk story about Alexander the Great from Macedonian which was written in 1843. In Turkish Literature, known as İskender-name, a version of Karamanli literature was introduced. In this study, the translation of the text was done first. Then, detailed writing features of the text and morphological information were examined and language characteristics of the period used in the text were revealed.
URI: https://hdl.handle.net/11499/27512
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gündoğan Alpay.pdf4.24 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

44
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

168
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.