Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/29964
Title: Günümüz rekabet ortamında kurumsallaşmanın örgütsel dayanıklılığa etkisi üzerine bir araştırma
Other Titles: A research on the impact of organizational resilience in institutionalization in today's competitive environment
Authors: Künü, Bahar
Advisors: Eroğlu, Feyzullah
Keywords: Küreselleşme
Rekabet
Kurumsallaşma
Örgütsel Dayanıklılık
Globalization
Competition
Institutionalization
Organizational Resilience
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Örgütler, küreselleşme ile daha önceden tahmin dahi edilemeyen karmaşık bir süreçten geçmektedir. Değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak piyasalar beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Özellikle 1980 ve sonrasında örgütlerin çoğalması ve eşit olmayan kaynak dağılımı, örgütleri daha çok rekabet etmeye zorlamıştır. Günümüzde örgütlerin bu belirsiz sistem içerisinde hayatlarını devam ettirmeleri ancak kurumsallaşmaları ile mümkündür. Dayanıklı örgütler, öngörülemeyen olaylar karşısında çevik davranarak ve esnek tepkiler vererek bunu başarmaktadır. Örgütlerin yaşamları ancak kurumsallaşarak devam etmektedir. Örgütlerin kurumsallaşmasındaki amaç; meşruluk kazanma, tahmin edebilirlik, denge ve kaynak artırma istekleridir. Bu süreçte örgütlerin en değerli ve vazgeçilmez unsuru; nitelikli insan kaynaklarını bulmak, örgüte çekmek, burada tutmak ve yaratıcı yönlerinden yararlanarak onlar sayesinde üstünlük elde etmektir. Örgütler, bu unsurları dikkate alarak, sürekli gelişim göstermek ve değişime ayak uydurmaktadırlar. Ayrıca Ar-Ge ve inovasyona önem verip rakiplerinden farklı mal ve hizmet üreterek sektörde ön plana çıkmayı hedeflemektedirler. Bu unsurları dikkate alan ve uygulayan örgütler dayanıklı olmayı başarmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme sürecinde örgütlerin kurumsallaşmaları ile örgütsel dayanıklılıkları arasında sıkı bir ilişki olduğunu göstermeye çalışmaktır. Çalışmada kurumsallaşmanın örgütsel dayanıklılığa etkisi araştırılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda kurumsallaşmanın; özerklik, profesyonelleşme, formalleşme ve tutarlılık boyutlarının örgütsel dayanıklılığı etkilediği ortaya konmuştur. Son kısımda bulgular hakkında uygun sonuç ve öneriler ile çalışma tamamlanmıştır.
With globalization, organizations are going through a complex process that could not be predicted before. VUCA have brought many problems with it. Especially in 1980 and beyond, the proliferation of organizations and unequal resource distribution forced organizations to compete more. Today, institutionalization increases the possibility of organizations continuing in this unpredictable system for organizations to continue their lives in this uncertain system. Resilient organizations achieve this by acting agile and reacting flexibly to unforeseen events. The lives of organizations continue only through institutionalization. Their goal in institutionalization of organizations is to gain legitimacy, to increase predictability, balance and resources. In this process, the most important thing is finding qualified human resources, attracting and retaining them to get the advantage of their creative aspects. In addition, they aim to stand out in the sector by giving importance to R&D and innovation and by producing different goods and services from their competitors. Organizations that take these elements into account and implement them manage to be resilience. The aim of this study is to show that there is a close relationship between the institutionalization of organizations and their organizational resilience in the process of globalization. In the study, the effect of institutionalization on organizational resilience was investigated, the results of the research showed that the dimensions of institutionalization, autonomy, professionalization, formalization and consistency affect organizational resilience, and in the last part the study was completed with appropriate conclusions and suggestions about the findings.
URI: https://hdl.handle.net/11499/29964
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10336506.pdf1.77 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

240
checked on May 27, 2024

Download(s)

738
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.