Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/3085
Title: | Konaklama işletmelerinde maliyet kontrol süreci ve oda-mönü maliyetlerinin belirlenmesi: Denizli'deki küçük ölçekli bir konaklama işletmesinde uygulama | Other Titles: | A cost control process in the hospitality company and stabilization ofone room: An application of this issue at a small sized hospitality company in Denizli | Authors: | Gümüş, Tolga Umut | Advisors: | Hafize Meder Çakır | Keywords: | Otel Otel Muhasebesi Maliyet Muhasebesi Hotel Hotel Accounting Cost Control |
Abstract: | Günümüz rekabet ortamında ve serbest piyasa sartlarında hareket eden konaklama isletmeleri, hizmetlerini fiyatlandırırken bilimsel yöntemler kullanmaları bir gereklilik halini almıstır. Bu amaçla fiyat tespiti için ciddi maliyet analizleri yapılmalıdır. Ancak sehir içi konaklama isletmeleri bu analizi yapamadıklarından uyguladıkları fiyatlar çogu zaman geri dönülemez sonuçlar dogurmaktadır. Bu çalısma ile; küçük konaklama isletmelerinin bir türü olan sehir içi otellerinde birim maliyetlerin hesaplanabilmesi için uygulanabilecek basit bir sistemin olusturulması amaçlanmıstır. Ayrıca maliyet kontrol süreçleri incelenmis ve standart maliyet kartları kullanılarak örnek mönü birim malzeme maliyetleri hesaplanmıstır. It has become a necessity for the accommodation foundations that set out according to today's competitive environment and independent market conditions, to appiy scientific techniques and anaiyses during the process oftheir service pricing. With this purpose in mind; a series of serious cost anaiyses must be conducted in order to reach a price stabilization. Nonetheless: since the city center hotels are not capable of performing such kinds of anaiyses; their appiied prices usualiy bear unrecoverable results. With this accompolishment; it is targeted to ordain a simple operation for the city center hotels which are a branch of diminutive accommodation foundations to calculate the cost prices per unit. Moreover; the routines of cost control were examined and a sample menu's material costs per unit were reckoned via standardized cost cards. |
URI: | https://hdl.handle.net/11499/3085 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Umut Tolga Gumus .pdf | 735.75 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
30
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
1,524
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.