Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/3239
Title: Ardışık kalıplarda kalıp malzemesinin kalıp aşınması ile ürün geometrik özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Other Titles: Investigatıon the effects on geometric properties of product and wearing in progressive die
Authors: Özcan, Ali
Advisors: Erkan Öztürk,İsmail Ovalı
Keywords: Ardışık kalıp
Geometrik özellikler
Aşınma
Yüzey kalitesi
Progressive die
Geometric properties
Abrasion
Surface quality
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Ardışık kalıplar otomotiv sektöründen tekstil sanayisine kadar geniş bir alanda kullanılmakta olup hem zaman hem de maliyet açısından önem arz etmektedir. Kalıp aşınmaları özellikle ürün boyutlarında farklılıklara sebep olmaktadır. Kullanılan kalıp malzemesi seçimi oluşacak aşınmaların belirli bir sürece yayılmasına olanak sağlar. Bu çalışma ile kalıp malzemesi olarak seçilen 1.2767, 1.2379 ve CPOH soğuk şekillendirme çelikleri kullanılarak belirli adetlerde yapılan üretim sürecinde ürün yüzey kalitesi ve kalıp aşınmaları incelenmiştir. Tasarlanan ürün kalıbı tüm çeliklere 0.01 mm hassasiyetinde uygulanmış ve 10000 adet ürün üretilerek bu ürünlerin birinci, bininci, beş bininci ve on bininci örnekleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bununla birlikte kalıp çeliklerindeki aşınmalar da değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda kalıp malzemesi olarak CPOH çeliğinin kullanılması ürün boyutlarını standartlaştırılması ve daha uzun üretim sürecine dayanabilmesi açısından avantajlı olduğu görülmüştür.
Progressive dies are used in a wide range from the automotive sector to the textile industry and are important in terms of both time and cost. Surface abrasions cause especially the differences in product dimensions. The selection of die material makes possible the spread over time of abrasions. In this study, product surface quality and die abrasion were investigated by using 1.2767, 1.2379 and CPOH cold forming steels selected as die materials in certain production processes. The form of chosen design has been molded to all steels at a precision of 0.01 mm and 10.000 samples were produced and then the first, thousandth, fifth thousand and tenth thousand product samples were examined comparatively. In addition, the abrasions on dies have been evaluated. As a result of these evaluations, it has been found out that the use of CPOH steel is advantageous in terms of the standardization product dimensions and the longer lifetime.
Description: Bu tez çalışması PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİ tarafından 2017FEBE023 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/3239
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ali Özcan Fen.pdf6.15 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

88
checked on Aug 9, 2024

Download(s)

348
checked on Aug 9, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.