Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/35257
Title: Epoksi bazlı yapıştırıcılarla birleştirilen metallerin mekanik özelliklerine etki eden faktörlerin incelenmesi
Other Titles: Investigation of effect process parameters of epoxy based adhesives on joint strenght of aluminium and stainless steels
Authors: Yılmaz, Bilge
Advisors: Meran, Cemal
Keywords: Yapıştırma bağlantıları
mekanik dayanım
epoxy bazlı yapıştırıcı
Bonding connections
mechanical strength
epoxy-based adhesive
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Malzemeleri birleştirmek için günümüzde pek çok metot vardır. Bunlardan bazıları kaynak, lehim, cıvata, perçin ve yapıştırmadır. Bu çalışma birleştirme için kullanılan metotlardan yapıştırma üzerine olmuştur. Günümüzde kullanım alanı olarak yapıştırma sıklıkla kullanılan bir metot haline gelmiştir. Bu artışın en büyük sebebi olarak yapıştırma ile birleştirmelerin kazandırdığı avantajlardır. Yapılan bu çalışmada tek taraflı bindirme bağlantılarının, sabit yüzey pürüzlülüklerinde (Ra=1,5?m), farklı yapıştırma kalınlıklarında (s=0,2mm, 0,1mm), farklı üç sıcaklık (100?C, 125?C, 150?C), farklı kürleşme sürelerinde (20 dakika,30 dakika,40 dakika) ve farklı iki malzemeyi yapıştırarak (çelik, alüminyum) ticari epoksi bazlı KN-204 ve 404 plastik çelik yapıştırıcısı olarak bilinen iki farklı yapıştırıcıyla yapıştırılan metallerin mekanik özelliklerine etki eden faktörler incelenmiştir. Her iki yapıştırıcı türü içinde yüksek sıcaklıklarda düşük kürleşme süresi ve düşük sıcaklıklarda da yüksek kürleşme süresi ihtiyacı görülmüştür. Optimum sıcaklık ve kürleşme süresi her iki yapıştırıcı içinde irdelenmiştir.
There are many methods for combining materials today. Some of these are welding, soldering, bolt, rivet and bonding. This study was on bonding, one of the methods used for joining. Nowadays, bonding has become a frequently used method. The biggest reason for this increase is the advantages of the combinations formed by bonding. In this study, unilateral overlap joints, fixed surface roughness (Ra = 1.5?m), in different bonding thicknesses (s = 0,2mm, 0,1mm), three different temperatures (100?C, 125?C, 150?C), at different curing times (20 minutes, 30 minutes, 40 minutes) and by affecting two different materials (steel, aluminum), factors affecting the mechanical properties of metals adhered with two different adhesives known as commercial epoxy based KN-204 and 404 plastic steel adhesives were investigated. In both types of adhesive, low cure time at high temperatures and high cure time at low temperatures were observed. The optimum temperature and curing time were examined in both adhesives.
URI: https://hdl.handle.net/11499/35257
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10217440.pdf4.63 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

144
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

338
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.