Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38371
Title: Denizli’ye özgü geleneksel gıdalardan isli (yanık kokulu) yoğurdun üretim ve tüketimi
Other Titles: Production and consumption of sooty (burnt-scented) strained yogurt, one of the traditional foods specific to Denizli
Authors: Doğan, Esradeniz
Advisors: Çekal, Nurten
Keywords: Gastronomi
Yoğurt
İsli (Yanık Kokulu) Yoğurt
Denizli
Gastronomy
Yoghurt
Soothy (Burnt-Scented) Strained Yoghurt
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Bu araştırmada Denizli’ye özgü geleneksel gıdalardan isli (yanık kokulu) yoğurdun üretim ve tüketimi incelenmiştir. Nicel ve nitel verilere dayanılarak yapılan çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Denizli il merkezinde yaşayan, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 366 katılımcıdan oluşmuştur. Denizli halkının isli (yanık kokulu) yoğurda yönelik bakış açılarını, tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik verilerin toplanmasında nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 22.0 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Analizler için standart sapma; yüzde değeri ile değişkenler arasındaki ilişkiler ise Ki-kare ve Fisher’s Exact Testi P değerleri ile analiz edilmiştir.Denizli il merkezinde bulunan ve isli (yanık kokulu) yoğurt üretimi yapan müstahsil işletmelere yönelik verilerin elde edilmesinde ise nitel araştırma yöntemlerinden standart görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme sırasında araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarının analizinde bağımsız değişken olarak cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim durumu dikkate alınmıştır. Bağımsız değişken olarak yaş grupları dikkate alınarak incelendiğinde yaş ilerledikçe yoğurt tüketim sıklığının da buna paralel olarak artış gösterdiği; medeni durum dikkate alınarak incelendiğinde ise bekar bireylerin daha sık yoğurt tükettikleri anlaşılmaktadır.
The production and consumption of sooty (burnt-scented) strained yogurt, one of the traditional foods specific to Denizli, was examined in this study. General screening model was used in the study based on quantitative and qualitative data. The sample of the study consisted of 366 participants living in Denizli city center and they were selected by convenience sampling method. Survey technique, one of the quantitative research methods, was used to collect data to determine the perceptions, attitudes and behaviors of Denizli people towards sooty (burnt-scented) strained yogurt. The data was analyzed using the IBM SPSS Statistics 22.0 package program. Standard deviation was used for analysis, while relations between the percentage value and variables were analyzed with Chi-Square and Fisher's Exact Test P values.Standard interview technique from qualitative research methods was used in obtaining data for enterprises that produce sooty (burnt-scented) strained yogurt located in Denizli province Center. During the interview, the question form prepared by the researcher was used.Gender, age, marital status and educational status were taken into account as independent variables in the analysis of the research results. Considering age groups as an independent variable, it is understood that the frequency of yogurt consumption increases as the age increases. When examined by taking into account the marital status, it is understood that single individuals consume yoghurt more frequently.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38371
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Esradeniz Doğan.pdf2.38 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

310
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

692
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.