Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38391
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSevinç, Özgür-
dc.contributor.authorMutcalı Kuran, Sümeyra-
dc.date.accessioned2021-03-01T09:04:17Z-
dc.date.available2021-03-01T09:04:17Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/38391-
dc.description.abstractAmaç: Çocukluk döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme yaygın bir halk sağlığı problemidir. Bu çağlarda beslenme yetersizliğine bağlı olarak her sene onlarca çocuk ölmekte iken, dengesiz beslenme nedeniyle oluşan obezite problemi de toplum sağlığını ciddi oranda riske atmaktadır (Caballero 2005). Bu yaş grubu çocuklar için ailenin tutumu da çocukların sağlıklı alışkanlıklar kazanması açısından önemlidir. Çalışmada Denizli Merkezefendi İlçesi’nde bir anaokulunda öğrenim gören tüm 3-7 yaş grubu öğrencilerin annelerinin evdeki beslenme tutumlarının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Denizli Merkezefendi İlçesi’nde bir anaokulunda öğrenim gören tüm 3-7 yaş grubu öğrenciler oluşturmaktadır. Evrenin tamamına (260) ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden 248 öğrenci annesi (%95,4) ile görüşülerek değerlendirme yapılmıştır. Araştırma boyunca; öğrencilerin anne-babalarına tıbbi literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan 12 soruluk anket ve 27 soruluk Beslenme Süreci Anne Tutumları Ölçeği uygulanmıştır. Vücut ağırlığı (kg) ve boy (m) ölçülerine göre beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplanmıştır (kg /m2). Öğrencilerin BKI değerleri DSÖ’nün önerdiği yaşa göre BKİ eğrileri kullanılarak kategorilendirilmiştir. Çalışmada BKI’leri 5. persantil altında olanlar zayıf, ?85.-<95.persantil üzeri olanlar fazla kilolu ve ?95. persantil üzeri olanlar obez olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin 125’i (%50,4) kız, 123’ü (%49,6) erkektir. Öğrencilerin %19,35’i sportif faaliyetlere katılmaktadır, %1,2’si dans kursuna gitmektedir, %90,7’si kahvaltı yapmaktadır, %41,1’i her sabah yumurta yemektedir,%34,3’ü her gün peynir tüketmektedir. %84,3’ü düzenli öğle yemeği yemektedir. %97,6’sı akşam yemeği yemektedir. Çocukların %29,4’ü saat 21.30’dan önce uyumaktadır. Çocukların 26’sı (%14,69) zayıf, 108’i (%61,02) normal, 25’i (%14,13) fazla kilolu ve 18’i (%10,16) obez olarak bulunmuştur. Annelerin evdeki beslenme tutumlarıyla çocukların beden kitle indeksleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Okulöncesi dönem çocuklarında yapılan araştırma sonuçlarımız 3-7 yaş arasındaki çocukların %43’ünün fazla kilolu/obez olduğuna dikkat çekmesi açısından önemlidir. Anne tutumu ile çocukların beden kitle indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ailelerin benzer sosyoekonomik özelliklere sahip olması bu sonuca neden olmuş olabilir. Daha güvenilir sonuçlar için konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.en_US
dc.description.abstractAim: Inadequate and unbalanced nutrition in children is a common and important public health problem. During this period, millions of children die each year due to malnutrition, and obesity caused by malnutrition threatens public health significantly (Caballero 2005). Parental attitude in children during this period is also important for children to gain healthy habits. In this study, it was aimed to determine to what extent the nutritional attitudes of the mothers of all 3-7 year old students in a kindergarten in Denizli Merkezefendi District are effective on their children's growth. Materials and Methods: The research is a cross-sectional study. The universe of the study consists of all 3-7 age group students in a kindergarten in Denizli Merkezefendi District. It is aimed to reach the whole universe (260). Evaluation was made by interviewing the mothers of 248 students (95.4%) who agreed to participate in the study. Throughout the research; A 12-question questionnaire and a 27-question Nutrition Process Maternal Attitudes Scale prepared in line with the medical literature were applied to the parents of the students. Body mass indexes (BMI) were calculated according to body weight (kg) and height (m) measurements (kg / m2). The BMI values of the students were categorized using BMI curves according to the age suggested by WHO. In the study, those with a BMI below the 5th percentile were considered underweight, those with 85th to 95th percentile overweight, and those above the 95th percentile as obese. Findings: 125 (50.4%) of the students participating in the study are girls and 123 (49.6%) of them are boys. 19.35% of the students participate in sports activities, 1.2% attend dance lessons, 90.7% have breakfast, 41.1% eat eggs every morning, 34.3% consume cheese every day. 84.3% of them regularly have lunch. 97.6% of them regularly have dinner. 29.4% of the children sleep before 21.30. 26 (14.69%) of the children were found to be underweight, 108 (61.02%) healthy weight, 25 (14.13%) overweight and 18 (10.16%) obese. There was no significant relationship between the nutritional attitudes of the mothers at home and the body mass index of the children. Result: Our research results on preschool children are important in terms of drawing attention to the fact that 43% of children between the ages of 3-7 are overweight / obese. There was no significant relationship between maternal attitude and body mass index of children. The fact that families have similar socioeconomic characteristics may have led to this result. More studies on the subject are needed for more reliable results.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeden kitle indeksien_US
dc.subjectçocuken_US
dc.subjectdüzenli ve dengeli beslenmeen_US
dc.subjectbeslenme alışkanlıklarıen_US
dc.subjectanne tutumuen_US
dc.subjectanaokuluen_US
dc.subjectbeslenmeen_US
dc.subjectbeslenme özelliklerien_US
dc.subjectokul öncesi dönemen_US
dc.subjectbeslenme bilgi kaynağıen_US
dc.subject3-7 yaş çocuklaren_US
dc.subjectBody mass indexen_US
dc.subjectchilden_US
dc.subjectregular and balanced dieten_US
dc.subjectnutritional habitsen_US
dc.subjectmaternal attitudeen_US
dc.subjectkindergartenen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectnutritional characteristicsen_US
dc.subjectpreschool perioden_US
dc.subjectnutrition information sourceen_US
dc.subject3-7 years old childrenen_US
dc.titleBir anaokulundaki öğrencilerin annelerinin evdeki beslenme tutumu ve ilişkili faktörleren_US
dc.title.alternativeNutri?ti?onal atti?tudes of mothers of students i?n a ki?ndergarten at home and related factorsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid0000-0002-3231-8123-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid669472en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10382506.pdf3.42 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

392
checked on May 27, 2024

Download(s)

1,724
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.