Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38461
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÇekal, Nurten-
dc.contributor.authorBakan, Raşit-
dc.date.accessioned2021-04-29T11:33:03Z
dc.date.available2021-04-29T11:33:03Z
dc.date.issued2021-03-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/38461-
dc.description.abstractÇalışmada,Türk Mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan sütlü tatlıların bilinirliliğini arttırmak ve günümüz menülerinde daha fazla yer alabilmesini sağlamak için inovasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Türk Mutfağındaki sütlü tatlılar ile ilgili literatür taraması yapılmış ve reçeteleri incelenmiştir. Daha sonra mevcut sütlü tatlıları lezzet ve görünüm açısından tercih edilirliğini artırmak, besin değerlerini artırmak ve daha sağlıklı hale dönüştürmek amacıyla araştırıcı tarafından reçeteler oluşturulmuştur. Toplamda 24 adet tatlı reçetesi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu reçeteler konusunda uzman panelistler ile duyusal analizi gerçekleştirilmiştir. Duyusal analizler sonucunda en çok beğeniyi alan 12 sütlü tatlının gerek evde gerekse de yiyecek içecek sektöründe yapılabilmesi için on kişilik reçetesi oluşturulmuştur. Reçeteler doğrultusunda, tüm tatlıların detaylı anlatımı ve içerikleri tablolar şeklinde aktarılmıştır. Ayrıca her tatlının besin değeri Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS 8.2) Programı ile hesaplanmıştır. Araştırma için duyusal analiz yöntemleri arasında yer alan puanlama testi kullanılmıştır. Panelistlerin lezzet ve görünüm kriterlerini değerlendirerek gerçekleştirdikleri puanlama testine göre en yüksek puan ortalamasına sahip tatlı, nohut unlu muhallebi tatlısı olmuştur. On kişilik reçetesi oluşturulan diğer tatlılar ise incirli keşkül, spirulina tozlu sarma muhallebi, kaymaklı ve fındık parçacıklı kazandibi, kırmızıbiberli ve tarçınlı muhallebi, kinoalı sütlaç, kar beyaz, vişne ve sakızlı muhallebi dolgulu güllaç, damla sakızlı ve havuçlu muhallebi, zerdeçallı ve safranlı fırın sütlaç, siyah çaylı ve pekmezli su muhallebisi, zerdeçallı ve limonlu sütlaç olmuştur.en_US
dc.description.abstractIn the study, innovation studies were carried out to increase the awareness of milk based desserts, which have an important place in Turkish Cuisine culture, and to ensure that they can be included more in today's menus. For this purpose, a literature review has been made on the existing milk based desserts in Turkish Cuisine and their recipes have been examined. Afterwards, recipes were created by the researcher in order to increase the preference of existing milk based desserts in terms of taste and appearance also to increase their nutritional value and to improve the health aspect. A total of 24 dessert recipes were created. Sensory analysis of these recipes was carried out with expert panelists. As a result of the sensory analyses, recipes for ten servings were created in order to prepare the most appreciated 12 milk based desserts both at home and in the food and beverage industry. Detailed explanations and contents of all desserts were given in the form of tables in accordance with the recipes. Inaddition, the nutritional value of each dessert was calculated with the Nutrition Information System (BEBİS 8.2) Program. Among the sensory analysis methods, the scoring test was used for the research. According to the scoring test per formed by the panelists by evaluating the taste and appearance criteria, sweet chickpea flour pudding has the highest score average. Other dessert swith a recipe for ten servings are as follows; milk and almond pudding with figs, wrapped pudding with spirulina powder, kazandibi with top milk and hazelnuts, pudding with paprika and cinnamon, rice pudding with quinoa, snow white, rose pudding filled with cherry and masticgum pudding, pudding with gum mastic and carrot, baked rice pudding with turmeric and saffron, water based pudding with black tea and molasses, rice pudding with turmeric and lemon.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürk Mutfağıen_US
dc.subjectSütlü Tatlılaren_US
dc.subjectTatlılaren_US
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.subjectTurkish Cuisineen_US
dc.subjectMilk Dessertsen_US
dc.subjectDesserten_US
dc.subjectGastronomy and CulinaryArtsen_US
dc.titleTürk mutfağındaki sütlü tatlıların değerlendirilmesi ve inovasyonuen_US
dc.title.alternativeEvaluation and innovation of milk desserts in Turkish cuisineen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid668942en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raşit Bakan.pdf1.67 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

1,306
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

4,296
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.