Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38520
Title: Cittaslow hareketi ve yöresel gastronomik ürünlerin sürdürülebilirliği:Seferihisar örneği
Other Titles: Cittaslow movement and sustainability of local gastronomic products: Seferihisar sample
Authors: Karatepe, Batuhan
Advisors: Bayram ,Ümmühan
Keywords: Cittaslow
Yöresel Gastronomik Ürünler
Sürdürülebilirlik
Seferihisar
Local Gastronomic Products
Sustainability
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Gastronomi turizmi, bölgesel açıdan ilgili destinasyonun imajı ve sürdürülebilirliği üzerinde önemli bir değere sahiptir. Yerel ve bölgesel olarak gastronomi turizminin gelişimi; uzun vadede yüksek rekabet avantajını, yemek kültürünün sonraki nesillere aktarımını, destinasyonun otantikliğini ve tanıtımını, istihdamı ve sosyalleşmeyi sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada Türkiye’nin ilk sakin şehri olan Seferihisar’ın sakinlerinin, Cittaslow’un yöresel gastronomik ürünlerin sürdürülebilirliğine ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Genel tarama modelinin kullanıldığı çalışmada, basit tesadüfi örnekleme ile 336 katılımcı örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veri analizinde parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır.Araştırmanın temel bulgularına göre, katılımcılar tarafından yapılan puanlamada “Gastronomik ürünler, organik olmaları sayesinde turistler tarafından tercih edilmektedir” ifadesinin 4,49±0,61 ortalama ile en yüksek puana sahip olduğu, “Seferihisar’a ait gastronomik ürünler, yazılı basında veya sosyal medya üzerinden yeterli düzeyde tanıtılmaktadır” ifadesinin ise 3,45±1,14 ile en düşük ortalama puana sahip olduğu belirlenmiştir. Karşılaştırma bulgularına göre, yöresel gastronomik ürünlerin sürdürülebilirliğin yönelik görüşler katılımcıların eğitim durumu, aylık gelirleri, Seferihisar’da ikamet etme süreleri, gastronomik ürün üretmeleri, gastronomik ürün ürettikleri süreler ve ziyaretçilerin en fazla tercih ettikleri mekânlara göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05).
Gastronomy tourism has an important value on the image and sustainability of a relevant destination regionally. The development of local and regional gastronomic tourism provides high competitive advantage, the transfer of food culture to the next generations, the authenticity and promotion of the destination, employment and socialization for long term. In this study, the opinions of residents of Seferihisar, Turkey’s first slow city, on the sustainability of local gastronomic products was investigated. the Quantitative research method and a questionnaire was used to obtain data. 336 participants were included in the study by random sampling. A questionnaire form developed by the researcher was used as data collection tool. Nonparametric tests such as Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used in data analysis.According to the main findings of the research, the highest score was found for “Gastronomic products are preferred by tourists because they are organic” with the average score of 4.49±0.61 while the lowest score was found for “Gastronomic products of Seferihisar are sufficiently advertised in the written press or on social media” with the average score of 3.45 ± 1.14. According to the other findings, it was determined that the opinions on sustainability of local gastronomic products was different significantly in terms of educational status, monthly income, the duration of residence in Seferihisar, the time spent fort he production of gastronomic products, production of gastronomic products and the places most preferred by the visitors (p <0.05).
URI: https://hdl.handle.net/11499/38520
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Batuhan Karatepe.pdf825.33 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

230
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

478
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.