Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38538
Title: Destinasyon çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi: Buldan örneği
Other Titles: Gastronomy tourism as a element of destination attraction: An example of Buldan
Authors: Yanbollu Yıldırım, Tuğçe
Advisors: Çelal, Nurten
Keywords: Destinasyon
Çekicilik
Gastronomi Turizmi
Yöresel Yemek
Buldan
Destination
Attractiveness
Gastronomic Tourisim
Local Foods
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Günümüzde turizm, insanların boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebileceği ve dünya ekonomisine çok fazla katkıda bulunduğu bir kitlesel harekettir. Son zamanlarda turizme Gastronomi Turizmi denilen bir çeşit daha eklenmiştir. İnsanlar bir yöreye özgü yemekleri tatmak, üretim ve sunum sürecine şahit olmak için farklı destinasyonlara seyahat etmektedir. Türk mutfak kültürü de bu konuda dünya ölçeğinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Türk mutfağı ise yöresel yemeklerin bütününden oluşmaktadır. Yöresel yemekler rekabeti sağlamada büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada yöresel yemeklerin öneminin vurgulanması, gelecek nesillere aktarılması ve destinasyon çekicilik unsuru olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle Denizli iline bağlı Buldan ilçesinin yöresel yemekleri ve Buldan halkının gastronomi turizmine bakış açıları incelenmiştir.Çalışmanın bilimsel yazın bölümünde ilk olarak destinasyon kavramına,destinasyon çekicilik unsurlarına ve bir destinasyon olarak Buldan ilçesinin genel bilgilerine yer verilmiştir. Daha sonraki yazın bölümünde gastronomi turizmi,Türk mutfak k ültürü hakkında kavramlara yer verilmiştir ve son olarak Buldan yemek kültürü hakkında kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Buldan yemek kültürünün Gastronomi Turizmi potansiyeli olup olmadığı irdelenmiştir. Bu görüş için kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen Buldan’da ikamet eden 271 bireyin görüşleri anket formu yardımı ile toplanmış ve irdelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler araştırma kapsamına alınan bireylerin Buldan’a ait 34 yöre sel yemeğin büyükçoğunluğunu bildiği ve zengin mutfak kültürünün bir gastronomi turizmi potansiyeli olarak düşündüğü fakat bir destinasyon çekicilik unsuru olarak yöresel yemeklerin ilk sırada yer almadığı tespit edilmiştir.
Today, tourism is a mass movement where people can make the most oftheir leisure time and contribute a lot to the world economy. Recently, another typecalled Gastronomy Tourism has been added to tourism. People travel to different destinations to taste local dishes and witness the production and presentation process. Turkish cuisine culture also has an important place in the world in this regard. Turkish cuisine, on the o ther hand, consists of all local dishes. Local dishes are of great importance in ensuring competition. For this reason, in this study, emphasizing the importance of local foods, transferring them to future generations and determining their usability as a d estination attraction element, local dishes of Buldan district of Denizli province and the perspectives of Buldan people on gastronomy tourism were examined. In the scientific literature part of the study, the concept of destination, destination attractive ness elements and general information about Buldan district as a destination are firstly included.In the next writing section, concepts about gastronomy tourism and Turkish cuisine culture are included.And finally, a comprehensive study has been conducted on Buldan food culture.Whether Buldan food culture has the potential for Gastronomy Tourism was examined. For this opinion, the opinions of 271 individuals living in Buldan, who were selected with the convenience sampling method, were collected and examine d with the help of the questionnaire form.The data obtained were analyzed with SPSS 22.0 package program. According to the data obtained from the research, it was determined that the individuals included in the study knew most of the 34 local dishes belong ing to Buldan and that the rich culinary culture considered a potential of gastronomy tourism, but the local dishes didn’t rank first.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38538
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tuğçe Yanbollu Yıldırım.pdf3.69 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

280
checked on Apr 14, 2025

Download(s)

708
checked on Apr 14, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.