Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38657
Title: Denizli ilinin Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva mahallesinde ayakkabıcılık mesleği ve kırsal yapısal dönüşüm
Other Titles: The shoemaking profession and rural structural tranformation in the Yeşilyuva neigborhood at Acıpayam district in Denizli
Authors: Uyanık, Şirin Eda
Advisors: Erdoğan, Türkan
Keywords: Kırsal Kalkınma
Kırsal Yapısal Dönüşüm
Sanayileşme
Yeşilyuva
Göç
Rural Development
Rural Structural Transformation
Industrialization
Yeşilyuva
Migration
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Bu araştırmada Yeşilyuva mahallesindeki ayakkabıcılık mesleğinde yaşanan değişimlerin ve bölgedeki kırsal yapısal dönüşümün aşamalarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yeşilyuva ayakkabıcılık mesleğinde yaşanan değişimleri, Yeşilyuva’dan kente göçü, bölgedeki kırsal kalkınma politikalarını ve Yeşilyuva’da yaşanan kırsal yapısal dönüşümü anlamak için Yeşilyuva’daki ayakkabıcı bireyler ile nitel araştırma tekniklerinden katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Araştırma verilerine göre Yeşilyuva’da eskiden bir zanaat olan ayakkabıcılık mesleği küresel anlamda yaşanan sanayileşmeden etkilenmiş ve 1990’lı yıllardan sonra üretimde makineler kullanılarak üretim yapılmaya başlanmıştır. Makineleşmenin etkileri ile birlikte üretim biçimleri ve mesleki iş bölümünde değişimler görülmüştür. Bunların yanı sıra fabrikalaşma sonrasında Yeşilyuva’dan Denizli merkeze göçler gerçekleşmiştir. Bölgedeki ayakkabıcılık mesleği makineleşmenin getirdiği sermaye gerekliliği ve yaşanan göçlerden etkilenmiştir. Mesleği yeniden kalkındırmak ve geliştirmek için bölgede bir sanayi sitesi inşa edilmiştir. Yeşilyuva’daki ayakkabıcılık mesleği ve meslekte yaşanan tüm bu değişimler Yeşilyuva’nın toplumsal ve ekonomik yapılarını da dönüştürmüştür. Araştırmada elde edilen bu veriler çalışmanın teorik kısmında tartışılan konular ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir.
In this study, it is aimed to reveal the changes in the shoemaking profession in the Yeşilyuva neighborhood and the stages of the rural structural transformation in the region. For this purpose, interviews were conducted with shoemakers in Yesilyuva using participant observation and semi-structured interview techniques in order to understand the changes in Yeşilyuva shoemaking profession, migration from Yesilyuva to the city, rural development policies and rural structural transformation in the region. According to the research, the shoemaking profession, which was previously made as a craft in Yesilyuva, was affected by global industrialization and machine production started after the 1990s. In addition to the effects of mechanization, changes have been observed in production styles and occupational division of labor. In addition to these, after the emergence of the factories, there were migrations from Yeşilyuva to Denizli city. The shoemaking profession in the region has been affected by the capital requirement brought by mechanization and the migration experienced. An industrial site was built in the area to re-develop the profession. All these changes in the shoemaking profession and profession in Yesilyuva have also changed the social and economic structure of Yesilyuva. These data obtained in the study were analyzed in connection with the topics discussed in the theoretical part of the study.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38657
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10413246.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

100
checked on May 27, 2024

Download(s)

1,134
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.