Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/38776
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Özgörmüş, Elif | - |
dc.contributor.author | Yalçındağ, Yağmur | - |
dc.date.accessioned | 2021-10-08T11:11:46Z | |
dc.date.available | 2021-10-08T11:11:46Z | |
dc.date.issued | 2021-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/38776 | - |
dc.description.abstract | İşletmelerde süreç eniyilemesi ve optimum üretim parametrelerinin belirlenmesi önemli endüstri mühendisliği problemlerinden biridir. Taguchi yöntemi, ortogonal dizinleri kullanarak deney sayılarını azaltarak maliyetleri enküçükleyen ve aynı zamanda kontrol edilebilen faktörlerin en iyi şekilde kombinasyonu ile kontrol edilemeyen faktörlerin etkilerini en küçüklemeye çalışan bir deney tasarımı tekniğidir.Bu çalışmada bir kuruyemiş fabrikasında draje kaplama sürecinin çalışma parametrelerinin optimizasyonu ile işlem süresinin en küçüklenmesi için Taguchi yöntemi kullanılmıştır. Uygulama çerçevesinde draje kaplama işlem süresine etki eden faktörler belirlenmiş, Taguchi metodu ile L9 deney planına göre deneyler 2 kez tekrarlı olarak gerçekleştirilmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda draje kaplama süreci için optimum parametre değerleri havanın nemi 50Rh, havanın sıcaklığı 18 °C, şurubun sıcaklığı 38 °C ve şurubun miktarı 600Ml olarak seçilmiştir. Faktörlerin işlem süresi üzerindeki yüzdesel etkilerinin belirlenmesi için varyans analizi yapılmış ve %77,56 değeri ile işlem süresi üzerindeki en etkili faktörün havanın nemi olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda Taguchi metodu ile elde edilen optimum proses parametre değerleri kullanılarak işlem süresinde %40 iyileşme sağlanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Process improvement and selection of optimum levels of production parameters is one of the major industrial engineering problems. The Taguchi method is an experimental design technique that drastically reduces the number of experiments using orthogonal arrays, enables experiments with less cost, and also tries to minimize the effects of uncontrollable factors with the best combination of controllable factors. In this study, optimization of working parameters of drage coating process and minimization of processing time in a nuts factory is aimed by using Taguchi method. In the framework of the application, the humidity of the air, the temperature of the air, the temperature of the syrup and the amount of the syrup, which affect the processing time during the drage coating, is selected as critical. Then, the experiments are carried out twice and analyzed according to the L9 experiment plan determined by Taguchi method.According to the data obtained, optimum parameter values for the dragee coating process are determined as the humidity of the air 50Rh, the temperature of the air 18 ° C, the temperature of the syrup 38 ° C and the amount of syrup 600 ml. Variance analysis is performed to determine the percentage effects of the factors on the process time and it is seen that the most effective factor on the treatment time is the humidity of the air with a value of 77.56%. As a result of the study, an improvement of 40% is achieved in the processing time of the drage coating process with the optimum process parameter values obtained by the Taguchi method. In this way, the resources are used more effectively, saving time and money. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Taguchi Metodu | en_US |
dc.subject | Deney Tasarımı | en_US |
dc.subject | Draje Kaplama Prosesi | en_US |
dc.subject | Gıda sektörü | en_US |
dc.subject | Taguchi Method | en_US |
dc.subject | Experiment Design | en_US |
dc.subject | Drage Coating Process | en_US |
dc.subject | Food Industry | en_US |
dc.title | Gıda işletmelerinde Taguchi yöntemi ile süreç iyileştirme ve bir uygulama | en_US |
dc.title.alternative | Process improvement with Taguchi method and an application in food industry | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-7793-8457 | - |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.yoktezid | 697249 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.openairetype | Master Thesis | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Yağmur Yalçındağ.pdf | 2.13 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
304
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
768
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.