Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38779
Title: Elektrikli bir şehir aracının gövde tasarımı ve aerodinamik analizi
Other Titles: Body design and aerodynamic analysis of an electric city vehicle
Authors: Özcan, Yavuzalp
Advisors: Ovalı, İsmail
Keywords: Araç Gövde Tasarımı
Aerodinamik Analiz
Elektrikli Otomobiller
Şehir Araçları
Vehicle Body Design
Aerodynamic Analysis
Electric Cars
City Vehicles
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Yapılacak olan çalışmalardaki amaç fosil yakıtlardan uzaklaşmak için çalışmalar yürüten otomotiv sektörünün odak noktasında yer alan bir elektrikli şehir aracı tasarım ortaya koymaktır. Bu araç tasarlanırken kullanıcı kitlesine uygun ve isterlerini en ideal karşılayabilecek şekilde tasarım kriterleri belirlenmiştir. Bu isterler belirlenirken, şehir aracını kullanan veya talep eden genç kitle hedef alınarak, araçtaki tasarımsal ve aerodinamik analizler sonucunda da aracın efektif tasarım ve görselliği ön plana çıkartılarak, hafif, kitleye hitap eden bir tasarım ortaya koymak amaçlanmaktadır. Puma hayvanından esinlenerek çıkartılan tasarım çizgileri ile ilk olarak 2B olarak aracın modeli çıkartılmış, daha sonra 3B programlar yardımıyla aracın modeli oluşturulmuştur. 3B model analiz programlarında hava akış analizleri yapılmış ve bu kapsamda final revizyonlar tasarım üstünde yapılmıştır.
The aim of the study is to design an electric city vehicle that is at the focal point of the automotive industry, which carries out studies to move away from fossil fuels. While designing this electric vehicle, design criteria have been determined in a way that is suitable for the user group and can meet their needs ideally. While determining these requirements, it is aimed to create a light and mass appealing design by targeting the young audience who use or demand a city vehicle, and by emphasizing the effective design and visuality of the vehicle as a result of the design and aerodynamic analyzes in the vehicle. With the design lines inspired by the puma, the model of the vehicle was first created in 2D, then the model of the vehicle was created with the help of CAD programs. Air flow analyzes were made in 3D model analysis programs and final revisions were made on the design based on analyzes results.
Description: Bu tez çalışması Pamukkale Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından 2021FEBE048 nolu proje ile desteklenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38779
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yavuzalp Özcan.pdf9.28 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

400
checked on May 27, 2024

Download(s)

464
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.