Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/38830
Title: Eski Mezopotamya ve Anadolu’da kadın mektupları ve kadın ile ilgili edebi metinler (MÖ II. Binyılın sonuna kadar)
Other Titles: Women’s letters and literary texts about women in the old Mesopotamia and Anatolia (B.C. until the end of 2nd millenium)
Authors: Erkurt, Melis
Advisors: Kılıç, Yusuf
Keywords: Eskiçağ
Kadın
Mektup
Edebi Metin
Ancient
Woman
Letter
Literary Text
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Çalışmamızda çivi yazılı belgeler ışığında “Eski Mezopotamya ve Anadolu’da Kadın Mektupları ve Kadın İle İlgili Edebi Metinler (MÖ II. Binyılın Sonuna Kadar)” konusu incelenmiştir. İki bölüme ayrılan çalışmanın birinci bölümünde Eski Mezopotamya Toplumlarında Kadın Mektupları ve Edebi Metinleri başlığı altında Mezopotamya’da yaşamış toplumlara ait kadın mektupları ve edebi metinleri, ikinci bölümde ise Anadolu Toplumlarında Kadın Mektupları ve Edebi Metinleri başlığı altında Anadolu’da yaşamış toplumlara ait kadın mektupları ve edebi metinleri incelenip değerlendirilmiştir. Bu bağlamda birincil kaynaklar olarak çivi yazılı metinlerin şimdiye kadar yayınlanmış olanlarından yararlanılarak Eski Mezopotamya ve Anadolu toplumlarında kadınların sosyal, siyasi, ekonomik ve hukuki alandaki statülerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Bu itibarla Eski Mezopotamya ve Anadolu toplumlarında kadın mektupları ve edebi metinlerine yer verilmiş olup özellikle mektubu yazan kişinin muhataplarına karşı olan hitap şekilleri, mektubun ilk kısmında yazılan selamlama bölümü ele alınıp gerek siyasi gerekse sosyal alanda kadının konumuna açıklık getirilmiştir. Bu noktada ataerkil bir yapıya sahip olan Mezopotamya toplumlarında kadının sosyal ve siyasi statüsü bakımından erkeğe kıyasla daha kısıtlı haklara sahip olduğu görülmüştür. Anadolu’da ise Asur Ticaret Kolonileri Dönemi’nde ve Hitit Dönemi’nde kadın, siyasi, sosyal, ticari ve dini yaşamdaki etkinliği ile toplum içerisinde ve idari yapıda diğer dönemlere göre daha üstün bir statüde yer almıştır. Bu durum uzun süreli olmamış, kadının tarih boyunca erkeğin yanında ikinci planda yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.
In our study, the subject of "Women's Letters and Literary Texts in Ancient Mesopotamia and Anatolia (Until the End of the 2nd Millennium BC)" was examined in the light of cuneiform documents. In the first part of the study, which is divided into two parts, the women's letters and literary texts belonging to the societies that lived in Mesopotamia were evaluated under the title of Women's Letters and Literary Texts in Ancient Mesopotamian Societies. In the second part, Women's Letters and Literary Texts in Anatolian Societies were examined. In this context, it is aimed to reveal the social, political, economic and legal status of women in Ancient Mesopotamia and Anatolian societies by using the cuneiform texts as primary sources. In this respect, in Ancient Mesopotamian and Anatolian societies, women's letters and literary texts were included, especially the forms of addressing to the addressees of the person who wrote the letter, the greeting section written in the first part of the letter, and the position of women in both political and social fields were clarified. At this point, it was seen that in Mesopotamian societies, which had a patriarchal structure, women had more limited rights compared to men in terms of social, political and status. During the Assyrian Trade Colonies Period in Anatolia and the Hittite Period, women had a superior status in the society and administrative structure with their effectiveness in political, social, socio-economic and religious life. This situation did not last long, and it was understood that women took the secondary place next to men throughout history.
URI: https://hdl.handle.net/11499/38830
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Melis Erkurt.pdf5.42 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

368
checked on May 27, 2024

Download(s)

464
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.