Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40384
Title: Salda Gölü (Yeşilova-Burdur) çevresindeki ofiyolitlerin petrografisi ve Salda gölü manyezit oluşumlarının jeokimyasal incelemesi
Other Titles: Petrography of the ophiolites located in the Salda Lake (Yeşilova-Burdur) region and geochemical investigation of the Salda lake magnezite occurance.
Authors: Özpınar, Yahya
Tayfun, Ethem
Kılıç, A. Didem
Keywords: Mühendislik, Jeoloji;Jeokimya ve Jeofizik;Jeoloji
Abstract: Çalışma alanında üst üste gelmiş tektonik birimler bulunur. Bunlar, alttan üste doğru ofiyolitik seri, Kızılcadağ melanjı ve Jura yaşlı Doğanbaba kireçtaşlarıdır. Bu tektonik birimlerin incelenen bölgede yerleşme yaşı Lütesiyen öncesidir. Ofiyolitik seri, altta tektonitler ve bunun üzerine tektonik dokanaklı olarak bulunan kümülatlar ve her ikisini de kesen mafik dayklar olmak üzere üç ana topluluktan oluşur. Alttaki tüm birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla Pliyo-Kuvaterner yaşlı Niyazlar Formasyonu yeralır. Göldeki periyodik dalga hareketleri, farklı yapıdaki manyezit oluşumunu sağlamaktadır. Kriptokristalin nodüler manyezitlerin MgO içerikleri %92'nin üzerindedir. Göl çamuru üst yüzeyinde oluşan manyezit kabuğa göre, nodüler manyezitlerin MgO içeriğinin fazla olması, $Fe_2O_3$, $Al_2O_3$, $SiO_2$ ve CaO gibi bileşenlerin yağmur ve dalga hareketleri ile göl ortamına taşındığını belirtmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40384
ISSN: 1019-1003
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

102
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.