Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40396
Title: Acıpayam Ovası (Denizli) ana kanal güzergahında gelişen karmaşık tür kaymanın geri analiz yöntemi ile incelenmesi
Other Titles: A back analysis of a composite type slope failure occured along an irrigation main channel in Acıpayam Basin (Denizli)
Authors: Kumsar, Halil
Akgün, Mehmet
Beyaz, Turgay
Aydan, Ömer
Keywords: Jeoloji
Abstract: Bu çalışma Acıpayam Ovası (Denizli) SI ana kanal güzergahında meydana gçlen kama tipi kaymanın geri analizini içermektedir. SI ana sulama kanalı Dalaman Çayından alınacak suyun Acıpayam Ovasına aktarılmasında büyük bir öneme sahiptir. Bu sulama kanalının 21 ve 22 km'ler arasında yapılan palya kazısı sonucu eğimleri birbirine doğru olan iki makaslama çatlağı üzerinde yeralan yamaç molozu birimi bu iki makaslama çatlağının arakesiti doğrultusu boyunca hareket ederek ana sulama kanalı inşaatı için tehlike oluşturmuştur. Karmaşık tür kaymanın meydana geldiği çalışma alanındaki kireçtaşı birimleri normal faylanmaya uğramıştır ve ana fay yüzeyinin doğrultusuna paralel basamak fayları yer almaktadır. Bu fay zonunda yer yer birbirlerini kesen makaslama çatlak sistemleri gelişmiştir. Bu makaslama çatlak yüzeyleri ve fay yüzeyleri üzerinde yeralan yamaç molozu ve kireçtaşı birimleri yapılan kazı çalışmaları sonucunda duraylılığını yitirerek hareket etmiştir. Bu çalışmada çatlak yüzeylerini dolduran kumlu, siltli çamurtaşı ve kayan kütlenin bir kısmını oluşturan yamaç molozu birimlerinden bozulmamış ve bozulmuş örnekler alınarak laboratuvar deneyleri yapılmış ve bu birimlerin jeomekanik özellikleri belirlenmiştir. Karmaşık tür kayma kütlesinin kayma nedenlerini saptamak için limit denge eşitlik yöntemleri kullanılmış ve geri analiz yapılmıştır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40396
ISSN: 1019-1003
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

72
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.