Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/40420
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Çon, Ahmet Hilmi | - |
dc.contributor.author | Gökalp, Hüsnü Yusuf | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T11:56:50Z | - |
dc.date.available | 2022-05-17T11:56:50Z | - |
dc.date.issued | 1998 | - |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | - |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/40420 | - |
dc.description.abstract | Araştırmada, Türkiye'nin değişik bölgelerinde bulunan çeşitli illerin piyasa şartlarından yaklaşık 10 ay içerisinde satın alınan toplam 51 adet sucuk örneği bazı kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri açısından analiz edilmiştir. Araştırma sonucu, sucukların pH değerlerinin 4.10-6.31 arasında, su içeriğinin %20.96-50.49 arasında (ort. %35.01) ve yağ içeriğinin %21.0-51.0 arasında (ort. %34.4) değiştiği belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analizler sonucu ise, TAMB sayısının $4.2x10^4-3.8x10^9$ adet/g arasında (ort. $5.3x10^8$ adet/g). LAB sayısının MRS ağarda $5.7x10^4-1.6x10^9$ adet/g arasında (ort. $4.6x10^8$ adet/g) ve LA besiyerlnde $4.8x10^4-1.9x10^9$ adet/g arasında (ort. $4.3x10^8$ adet/g) değiştiği saptanmıştır. Enterobacteriaceae sayısı ise kültürel sayım yöntemi ile varlığı belirlenebilen örneklerde, bir örnek hariç $1.0x10^1$ ile $9.2x10^4$ adet/g arasında (ort. $3.9x10^3$ adet/g), hariç tutulan bir örnekte ise $>3.0x10^5$ adet/g olarak belirlenmiştir. Araştırmada, örneklerin kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri arasında önemli farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda, yine sucuk örneklerinin önemli bir kısmının hem mikrobiyolojik hem de kimyasal açıdan arzu edilmeyen durumda olduğu da saptanmıştır. Bu arzu edilmeyen nitelikler, tüketicinin ekonomik kayıbına neden olduğu gibi ürünün raf ömrünü de kısaltmaktadır. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biyoloji;Çevre Bilimleri;Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Türkiye pazarındaki sucukların bazı kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri | en_US |
dc.title.alternative | Some chemical and microbiological characteristics of sucuk samples marketed in Turkiye | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 23 | en_US |
dc.identifier.issue | 5 | en_US |
dc.identifier.startpage | 347 - 355 | - |
dc.identifier.startpage | 347 | en_US |
dc.identifier.endpage | 355 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 24490 | en_US |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.openairetype | Article | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
51ff518b-d09b-48bc-a0d1-e8b0ccdbe7d3.pdf | 737.95 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
66
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
16
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.