Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40420
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÇon, Ahmet Hilmi-
dc.contributor.authorGökalp, Hüsnü Yusuf-
dc.date.accessioned2022-05-17T11:56:50Z-
dc.date.available2022-05-17T11:56:50Z-
dc.date.issued1998-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/40420-
dc.description.abstractAraştırmada, Türkiye'nin değişik bölgelerinde bulunan çeşitli illerin piyasa şartlarından yaklaşık 10 ay içerisinde satın alınan toplam 51 adet sucuk örneği bazı kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri açısından analiz edilmiştir. Araştırma sonucu, sucukların pH değerlerinin 4.10-6.31 arasında, su içeriğinin %20.96-50.49 arasında (ort. %35.01) ve yağ içeriğinin %21.0-51.0 arasında (ort. %34.4) değiştiği belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analizler sonucu ise, TAMB sayısının $4.2x10^4-3.8x10^9$ adet/g arasında (ort. $5.3x10^8$ adet/g). LAB sayısının MRS ağarda $5.7x10^4-1.6x10^9$ adet/g arasında (ort. $4.6x10^8$ adet/g) ve LA besiyerlnde $4.8x10^4-1.9x10^9$ adet/g arasında (ort. $4.3x10^8$ adet/g) değiştiği saptanmıştır. Enterobacteriaceae sayısı ise kültürel sayım yöntemi ile varlığı belirlenebilen örneklerde, bir örnek hariç $1.0x10^1$ ile $9.2x10^4$ adet/g arasında (ort. $3.9x10^3$ adet/g), hariç tutulan bir örnekte ise $>3.0x10^5$ adet/g olarak belirlenmiştir. Araştırmada, örneklerin kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri arasında önemli farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda, yine sucuk örneklerinin önemli bir kısmının hem mikrobiyolojik hem de kimyasal açıdan arzu edilmeyen durumda olduğu da saptanmıştır. Bu arzu edilmeyen nitelikler, tüketicinin ekonomik kayıbına neden olduğu gibi ürünün raf ömrünü de kısaltmaktadır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji;Çevre Bilimleri;Gıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleTürkiye pazarındaki sucukların bazı kimyasal ve mikrobiyolojik niteliklerien_US
dc.title.alternativeSome chemical and microbiological characteristics of sucuk samples marketed in Turkiyeen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage347 - 355-
dc.identifier.startpage347en_US
dc.identifier.endpage355en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid24490en_US
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
51ff518b-d09b-48bc-a0d1-e8b0ccdbe7d3.pdf737.95 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on May 27, 2024

Download(s)

6
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.