Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/40436
Title: | Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi | Other Titles: | Antimicrobilal activity of the essential oils extracted from some spices | Authors: | Çon, Ahmet Hilmi Ayar, Ahmet Gökalp, Hüsnü Yusuf |
Keywords: | Biyoloji;Gıda Bilimi ve Teknolojisi | Abstract: | Araştırmada, 6 baharattan elde edilen uçucu yağların seyreltilmeksizin ve iki farklı orandaki dilüsyonları 8 bakteri susuna karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktivite açısından test edilmiştir. En yüksek antimikrobiyal etkiye sahip uçucu yağın kekiğe ait olduğu tespit edilmiştir. Araştırma ile antimikrobiyal etkinin bakteri türü ve uçucu yağın dilüsyon oranı ile doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Baharatların gıda hazırlamada kullanılan miktarları ile tek başına antimikrobiyal ajan olarak kullanılması mümkün görülmemekle birlikte, gıdaların bileşiminde bulunan veya dışarıdan eklenen ve mikrobiyal faaliyeti etkileyen diğer maddeler ile oluşturacağı kümülatif veya sinerjistik etkilerinin ilave edilecek yapay antimikrobiyal katkı maddelerinin miktarının azaltılmasında potansiyel bir özellik olabileceği düşünülmektedir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/40436 | ISSN: | 1300-3070 1309-6273 |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
c4c4a7a8-f5b0-42cd-87a4-1ea109659b0c.pdf | 337.25 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
64
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
22
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.