Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40436
Title: Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi
Other Titles: Antimicrobilal activity of the essential oils extracted from some spices
Authors: Çon, Ahmet Hilmi
Ayar, Ahmet
Gökalp, Hüsnü Yusuf
Keywords: Biyoloji;Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Araştırmada, 6 baharattan elde edilen uçucu yağların seyreltilmeksizin ve iki farklı orandaki dilüsyonları 8 bakteri susuna karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktivite açısından test edilmiştir. En yüksek antimikrobiyal etkiye sahip uçucu yağın kekiğe ait olduğu tespit edilmiştir. Araştırma ile antimikrobiyal etkinin bakteri türü ve uçucu yağın dilüsyon oranı ile doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Baharatların gıda hazırlamada kullanılan miktarları ile tek başına antimikrobiyal ajan olarak kullanılması mümkün görülmemekle birlikte, gıdaların bileşiminde bulunan veya dışarıdan eklenen ve mikrobiyal faaliyeti etkileyen diğer maddeler ile oluşturacağı kümülatif veya sinerjistik etkilerinin ilave edilecek yapay antimikrobiyal katkı maddelerinin miktarının azaltılmasında potansiyel bir özellik olabileceği düşünülmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/40436
ISSN: 1300-3070
1309-6273
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
c4c4a7a8-f5b0-42cd-87a4-1ea109659b0c.pdf337.25 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

64
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

22
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.