Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/40557
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKadakal, Çetin-
dc.contributor.authorNas, Sebahattin-
dc.date.accessioned2022-05-17T11:58:10Z-
dc.date.available2022-05-17T11:58:10Z-
dc.date.issued2000-
dc.identifier.issn1300-7009-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/40557-
dc.description.abstractPatulin bazı Pénicillium, Aspergillus ve Byssochlamys türleri tarafından üretilen metabolittir. Doğada çeşitli ürünlerde ve bu arada elma ve elma ürünlerinde de yaygın olarak bulunur. Patulin, insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkisinden dolayı elma suyu ve çeşitli elma ürünlerinde önemli kalite parametresi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca patulinin suda çözünme özelliği ve ısıya karşı dirençliliği patuline elma suyu ve konsantresi üretiminde ayrı bir önem kazandırmıştır. Elma suyu ve konsantresine işlenecek elmaların çürük kısımlarının uzaklaştırılması, son ürünü patulin açısından güvenli kılmaktadır. Elma suyu ve konsantresi işleyen fabrikalarda elma suyuna geçen patulinin uzaklaştırılmasında aktif kömür yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aktif kömür dışında elma suyuna askorbik asit ve/veya sorbatlar, sülfidril bileşikleri veya çeşitli gıda ingredientlerinin (tarçın yağı, potasyum sorbat vb.) ilavesi ile düşük dozda radyasyon ve modifıye atmosfer uygulaması patulinin azaltımında etkili olmaktadır. Isıl işlem ve depolamanın patulin stabilitesine etkisi üzerinde ise çelişkili sonuçlar mevcuttur.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofMühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleElma ve elma ürünlerinde patulin miktarını etkileyen faktörleren_US
dc.title.alternativeFactors effecting to the amount of patulin in apple and apple productsen_US
dc.typeOtheren_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage87 - 96-
dc.identifier.startpage87en_US
dc.identifier.endpage96en_US
dc.trdizinedit$$TRDizinEdit$$-
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.identifier.trdizinid26087en_US
dc.ownerPamukkale_University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeOther-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document (13).pdf262.76 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

54
checked on May 27, 2024

Download(s)

12
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.