Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/40749
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Sungurtekin, Hülya | - |
dc.contributor.author | Gürses, Ercan | - |
dc.contributor.author | Hancı, Volkan | - |
dc.contributor.author | Sungurtekin, Uğur | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:00:38Z | - |
dc.date.available | 2022-05-17T12:00:38Z | - |
dc.date.issued | 2003 | - |
dc.identifier.issn | 1304-0871 | - |
dc.identifier.issn | 1305-614X | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/40749 | - |
dc.description.abstract | Malnütrisyon hospitalize hastalarda halen bir problem olmaya devam etmektedir. Malnütrisyonun saptanmasında çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte hangi yöntemin nütrisyonel durumu en iyi yansıttığı üzerinde fikir birliğine varılamamıştır. Bu çalışmada nütrisyonel risk indeksi (NRİ), antropometrik ölçümler ve çeşitli laboratuar parametreleri kullanılarak hospitalize hastaların malnütrisyonu araştırılmıştır. Etik kurul onayı ve yazılı izinleri alındıktan sonra hastaneye yatışı yapılan 251 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yatışı esnasında boy, kilo, triseps deri kalınlığı, kol çevresi ölçümleri yapılmış ve kan örneği (tam kan, albümin, total protein, CRP, total kolesterol ölçümü için) alınmıştır. Serum C-reaktif protein (CRP) albümin düzeyi ve son 6 aylık kilo kaybı kullanılarak NRİ hesaplanmıştır. Nütrisyonel risk indeksine göre hastaların toplam 91'inde (% 36) malnütrisyon saptanmıştır. Malnütrisyon saptanan bu hastaların 11'i (% 4.4) hafif malnütrisyonlu, 55'i (% 21.9) orta derecede malnütrisyonlu, 25'i (% 10) ise ağır malnütrisyonlu olarak sınıflandırılmıştır. Hafif malnütrisyon grubundaki hastaların albümin ve CRP değerleri diğer grupların hepsinden istatistiksel anlamlı olarak farklı idi (p<0.001). Orta derecede malnütrisyon grubu ise yaş, vücut ağırlığı, kilo kaybı yüzdesi, vücut kitle indeksi (BMI), albümin, total protein, total kolesterol ve yatış süreleri açısından malnütrisyon olmayan gruptan anlamlı olarak farklı idi. Orta ve ağır derecede malnütrisyon grupları ise vücut ağırlığı, kilo kaybı yüzdesi, albümin, total protein ve antropometrik değerlerde istatistiksel olarak birbirinden farklı idi. Nütrisyonel risk indeks sistemi, antropometrik ölçümler ve laboratuar değerleri ile anlamlı korelasyona sahipti. Nütrisyonel risk indeksi antropometrik ölçümler, albümin ve kolesterol ile korelasyon gösteren basit, ucuz ve uygulanması teknik zorluk içermeyen bir yöntemdir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Türk Anestezi ve Reanimasyon Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | en_US |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | en_US |
dc.title | Hospitalize hastalarda malnütrisyonun nütrisyonel risk indeksi ile saptanması | en_US |
dc.title.alternative | Identifying malnutrition with nutritional risk index in hospitalised patients | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 31 | en_US |
dc.identifier.issue | 7 | en_US |
dc.identifier.startpage | 368 - 372 | - |
dc.identifier.startpage | 368 | en_US |
dc.identifier.endpage | 372 | en_US |
dc.trdizinedit | $$TRDizinEdit$$ | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 22371 | en_US |
dc.owner | Pamukkale_University | - |
dc.snmz | updated | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.openairetype | Article | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.fulltext | No Fulltext | - |
item.grantfulltext | none | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
crisitem.author.dept | 14.01. Surgical Medicine | - |
crisitem.author.dept | 14.01. Surgical Medicine | - |
crisitem.author.dept | 14.01. Surgical Medicine | - |
Appears in Collections: | Tıp Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.