Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/41003
Title: 2003 Buldan depremlerinin özellikleri ve hasar gören Yenice (Denizli) Roma yeraltı mezarlarına ilişkin bir değerlendirme
Other Titles: Features of the 2003 Buldan earthquakes and an evaluation of damaged Roman underground tombs in Yenice(Denizli)
Authors: Aydan, Ömer
Kumsar, Halil
Keywords: Arkeoloji
Abstract: Yenice tarihi mezarları; Denizli ilinin 20 km kuzeybatısında Yenicekent beldesi sınırları içindeki Tripolis antik şehrinin yaklaşık 2 km kuzeyinde olup, Roma döneminden kaldığı öne sürülmektedir. Mısırlılarda olduğu gibi, bu mezarlar genellikle yumuşak ve süresizlik içermeyen tüf ve killi kireçtaşı gibi kayalarda açılmıştır. Yazarlar, Temmuz 2003 Buldan depremleri öncesi söz konusu yeraltı mezarlarını incelemiş ve mezarları oluşturan kaya kütlesi ile mezar geometrisini belirlemişlerdir. 2003 Buldan depremleri sonrası mezarlar kısmen hasar görmüş ve yer yer kaya kopmaları gözlenmiştir. Bu çalışmada, mezarlar ile içinde açıldıkları çevre kayacındaki yenilmeler değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme mezarların ve yakın çevresinin jeolojisi ile tektoniğim ve süreksizliklerin yanı sıra, Temmuz 2003 Buldan depremleri ile kayanın mekanik ve fiziksel özelliklerini, deprem sırasında oluşan duraysızlık durumunu ile neden olduğu sorunları ile bir kaya yapısı olarak mezar boşlukları içeren killi kireçtaşının uzun süreli kaya davranışını kapsamaktadır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/41003
ISSN: 1305-6859
-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

98
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.