Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/41171
Title: Akne vulgaris hastalarında antibiyotik dirençli Propionibacterium acnes varlığının araştırılması: Pamukkale Üniversitesi verileri
Other Titles: Screening of antibiotic resistant Propionibacterium acnes from acne vulgaris patients: Data from Pamukkale University.
Authors: Ergin, Çağrı
Ergin, Şeniz
Kaleli, İlknur
Şengül, Mustafa
Şanlı Erdoğan, Berna
Keywords: Dermatoloji;Mikrobiyoloji
Abstract: AMAÇ: Akne vulgaris tedavisinde tedavi başarısızlığına yol açan sorunlardan biri antibiyotik dirençli “Propionibacterium acnes”tir. Bu çalışmada bölgemizde hastaneye başvuran akne vulgaris hastalarında “P.acnes” kökenlerinde antibiyotik direnci varlığı araştırılmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Hastaneye akne vulgaris şikayeti ile başvuran hastalardan son 4 hafta içinde antibiyotik kullanımı olmayan 192 hasta çalışmaya alındı. Bu hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Örnekler deterjan fırçalama tekniği ile alınarak anaerobik ortamda kültüre edildi. Kökenlerin antibiyotik duyarlılık testleri agar dilüsyon tekniği ile yapıldı. BULGULAR: Çalışmaya alınan 192 hastanın 117'sinden (%60.9) “P.acnes” kökeni izole edildi. İzole edilen “P.acnes” kökenlerinden 10'unda (%8.5) antibiyotik direnci saptandı. Akne vulgaris etkeni olarak izole edilen “P.acnes” kökenlerinde eritromisine (9 köken; %7.7), klindamisine (7 köken; %6.0), tetrasikline (1 köken; %0.9) direnç bulunurken, doksisikline karşı direnç saptanmadı. YORUM: Bölgemizdeki hastalarda antibiyotik dirençli “P.acnes” klinik olarak tedavi başarısızlığı yaratacak düzeyde değildir. Direnç varlığını taramak için toplum taramalarının yapılması önemlidir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/41171
ISSN: 1019-214X
1308-6294
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (17).pdf49.41 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

376
checked on May 6, 2024

Download(s)

84
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.