Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/42488
Title: Prevention of Hepatitis B Recurrence in Liver Transplant Patients Using Oral Antiviral Therapy with Long-Term Low and High Dose Hepatitis B Immunoglobulin
Other Titles: (Karaciğer nakli yapılan hastalarda Hepatit B nüksünü engellemek amacıyla kullanılan oral antiviral tedaviye eklenen Hepatit B immunoglobulin tedavisinin düşük doz uzun dönem ile yüksek dozunun karşılaştırılması)
Authors: Tuna, Yaşar
Alkan, Erhan
Erbiş, Halil
Ekiz, Fuat
Akyol, Mahmut
Başar, Ömer
Keywords: Genel ve Dahili Tıp
Abstract: Hepatit B virus (HBV) ilişkili orthotropik karaciğer transplant (OLT) alıcıları, post-operatif HBV enfeksiyonu için yüksek riske sahiptir. Hepatit B immunglobulin (HBIG) ve nucleos(t)ide kombinasyon profilaksi tedavisi, OLT sonrası HBV enfeksiyonuna karşı güncel olarak önerilmektedir. Buna karşın optimal protokol konusu tartışmalıdır. Bu çalışmada amaç; organ nakli merkezinde OLT sonrası uzun dönem nucleos(t)ide analoğu ve düşük ve yüksek doz HBIG tedavi profilaksi alan hastalarda HBV enfeksiyonu sonuçlarının araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde 2010-2012 yılları arasında OLT olan 42 HBV hastası incelenmiştir. Anhepatik fazda 24 hasta düşük doz (2 000 IU IV) HBIG ve 18 hastada yüksek doz (10 000 IU IV) HBIG almıştır. Uzun dönemde hastalar 2 gruba bölünmüştür. Birinci gruba Hepatit B yüzey antikor titresi 100 IU/dl den fazla olan, ikinci gruba 100 IU/dlden düşük olan hastalar alındı. Bulgular: 24 hasta düşük doz HBIG ve 18 hasta yüksek doz HBIG proflaksisiyle uzun dönem tedavi edilmiştir. 4 hasta ise HBIG proflaksisine devam edememiştir. 4 hastanın üçünde HBV enfeksiyonu ortaya çıkmıştır. Hastalar ortalama 33 ay (2-110 ay) takip edilmiş, 4 hastada HBV enfeksiyonu tekrar etmiştir. Yüksek doz HBIG ve oral antiviral ajan alan hastaların OTL sonrası HBV tekrarlama frekansı daha düşüktür. Sonuçlar: Nükleosi(t)de analog tedavisi post-LT HBV enfeksiyon tekrarlarının önlenmesinde etkili ve güvenlidir. Bununla birlikte HBV proflaksisinde yüksek doz HBIG ve nüklesi(t)de anti-viral ajanların kombinasyon tedavisi OLT sonrası HBV enfeksiyon tekrarlama riskini belirgin düşürmektedir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/42488
ISSN: 1300-2317
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (55).pdf323.51 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

28
checked on May 27, 2024

Download(s)

4
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.