Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43231
Title: Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinin Tuz Kullanımı ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışları
Other Titles: Knowledge, Attitute and Practice About Salt Usage Among Pamukkale University Students
Authors: Uzun, S. Utku
Özdemir, Caner
Zencir, Mehmet
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Abstract: Amaç: Bu çalışma Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğrencilerinin tuz kullanımı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma PAÜ'de okuyan öğrenciler arasında yapılmıştır. Çalışmaya 384 öğrenci katılmıştır. Anketin ilk 17 soruluk kısmı sosyodemografik bilgiler, öğrencinin kendisi ve ailesi ile ilgili hastalık geçmişini sorgulayan sorular içerirken, öğrencilerin tuz ve iyotlu tuz ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını sorgulayan 19 soru anketin kalan kısmını oluşturmaktadır. Öğrencilerin tuz açısından riskli olduğu düşünülen davranışlarıyla ilgili (ev dışındaki mekânlarda yemek yeme sıklığı, tuzlu gıda tüketim sıklığı vs.) 14 soruya verdikleri cevaplar puanlanarak riskli tuz tüketimi davranış puanı (RTTDP) hesaplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 22,4±3,2 olup %56'sı kız öğrencidir. Öğrencilerin %15,8'i fazla kilolu,%2,9'u obezdir. Öğrencilerin %26'sı sigara,%34,2'si alkol kullanmaktadır. Öğrencilerin %6'sının kronik hastalığı,%3,1'inin hipertansiyonu bulunmakta,%47,9'unun ailesinde hipertansiyon hastası vardır. Öğrencilerin %57,3'ü günlük tüketilmesi gereken tuz miktarını bilmediğini ifade ederken sadece %21,4'ü doğru bilmiştir. Öğrencilerin % 50,3'ü tuzu en fazla sofra tuzundan,%33,6'sı hazır gıdalardan aldığını; %16,1'i tuzun gıdalarda doğal olarak bulunduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin %37,6'sı peynir, tereyağı vb. gıda alımında tuz miktarına dikkat ettiğini, %36,5'i günlük tükettiği tuzun fazla olduğunu, %35,4'ü tuz kısıtlaması yaptığını, %60,5'i tuz kısıtlaması yapmak istediğini, %61,4'ü restoranda tuz kısıtlaması getirilmesini desteklediğini ve %66,9'u gıdalarda tuz miktarının derecesini gösteren renge dayalı etiketlerin olması ile gıda seçiminin etkileneceğini belirtmiştir. Öğrencilerin RTTD puan ortalaması 7,2±2,5 olup bağımsız değişkenlere göre karşılaştırıldığında erkeklerin kadınlara göre ve alkol kullananların kullanmayanlara göre daha fazla RTTDP'na sahip olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Üniversite öğrencilerinin, tuz tüketimi ve ilgili sağlık sorunları hakkındaki bilgileri yetersiz ve riskli tuz tüketim davranışları yüksektir. Üniversite öğrencilerine yönelik tuz kullanımı ile ilgili bilgilendirme ve öğrencilerin tuz tüketimini kısıtlayıcı müdahalelere gereksinim vardır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43231
ISSN: 1300-9818
2147-124X
Appears in Collections:Tıp Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (8).pdf474.42 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

244
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

34
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.