Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/43245
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Işık, Fatma | - |
dc.contributor.author | Yapar, Aydın | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:23:26Z | - |
dc.date.available | 2022-05-17T12:23:26Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | - |
dc.identifier.issn | 2148-015X | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/43245 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada buğday ununa %15, 25 ve 35 oranlarında salça üretim atıkları (domates posası, domates çekirdeği, biber posası, biber çekirdeği) ikame edilen tarhanalar ile kontrol tarhananın toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, peroksit sayısı ve p-anisidin değerleri belirlendi. Analizler, örneklerin oda koşullarında 6 ve 12 ay muhafazaları sonrasında da yapıldı. Domates posası ilave edilen tarhanaların toplam fenolik madde miktarlarının ve antioksidan aktivite değerlerinin diğerlerinden belirgin derecede (p<0.05) yüksek olduğu bulundu. Başlangıçta en yüksek peroksit sayısına sahip örneğin kontrol grubu olduğu tespit edildi. 12 aylık depolamanın sonunda domates çekirdeği ve posası ilave edilen örnekler ile %25 ve 35 biber çekirdeği, %35 biber posası ilave edilen tarhanaların anlamlı derecede (p<0.05) daha düşük peroksit sayısına, yine kontrol tarhananın da anlamlı derecede (p<0.05) yüksek peroksit sayısına sahip oldukları saptandı. Depolamanın sonunda domates çekirdeği ve posası ilave edilenler ile %25 ve %35 biber çekirdeği ilave edilenlerin düşük (p<0.05) p-anisidin değerine de sahip oldukları gözlendi. Salça üretim atıklarının, tarhanalar için üretimde değerlendirilebilecek alternatif bir hammadde olmasının yanında, oksidasyonu engellemede de iyi bir potansiyele sahip oldukları söylenebilir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Akademik Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği;Biyoloji | en_US |
dc.title | Değişik Oranlarda Salça Üretim Atıkları İlave Edilerek Üretilen Tarhanaların Oksidasyon Parametrelerinin Zamana Bağlı Değişimi | en_US |
dc.title.alternative | Changes in Oxidation Parameters during Storage of Tarhanas Produced with Different Ratios of Tomato and Paprica Paste Waste Materials | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 14 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 123 - 135 | - |
dc.identifier.startpage | 123 | en_US |
dc.identifier.endpage | 135 | en_US |
dc.trdizinedit | $$TRDizinEdit$$ | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 219124 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.openairetype | Article | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | open | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 10.05. Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (8).pdf | 202.28 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
86
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
14
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.