Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/43246
Title: | Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler | Other Titles: | New Developments in Food Packaging | Authors: | Çelik, İlyas Tümer, Gözde |
Keywords: | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | Abstract: | Gıdaların besleyici özelliklerini kaybetmeden, taze olarak tüketilmesinde, muhafaza amaçlı kullanılan ambalaj seçimi önem taşımaktadır. Kullanılan ambalajın fonksiyonlarının iyi olmasının yanında ambalajın üretiminde kullanılan hammaddeler de çevre kirliliğine neden olmayarak doğada çözünebilmelidir. Biyobozunur ambalaj üretiminde kullanılan biyoplastikler, yenilebilir karbon kaynaklarından ya da biyolojik kökenli polimerlerden elde edilmekte ve uygun şartlar sağlanarak tekrar CO2, su ve biyokütleye parçalanabilmektedir. Tüketicinin gıdanın durumu hakkında bilinçlendirilmesi akıllı ambalaj teknolojisi ile gerçekleşmekte ve aktif ambalajlar ile ürünün özelliklerinin ve raf ömrünün arttırılması çalışılmaktadır. Ayrıca ambalajlama sektöründeki bu yeni gelişmeler 100 nm'den daha küçük boyutlarda gerçekleştirilen nanoteknolojiyle de uygulanabilmektedir. Bu derlemede, gıda ambalajlarında yeni gelişmeler kapsamında biyobozunur ambalaj, aktif ambalaj, akıllı ambalaj ve nanoteknoloji konuları incelenmiştir. | URI: | https://hdl.handle.net/11499/43246 | ISSN: | 1304-7582 2148-015X |
Appears in Collections: | Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document (9).pdf | 287.94 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
50
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
6
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.