Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43246
Title: Gıda Ambalajlamada Son Gelişmeler
Other Titles: New Developments in Food Packaging
Authors: Çelik, İlyas
Tümer, Gözde
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Gıdaların besleyici özelliklerini kaybetmeden, taze olarak tüketilmesinde, muhafaza amaçlı kullanılan ambalaj seçimi önem taşımaktadır. Kullanılan ambalajın fonksiyonlarının iyi olmasının yanında ambalajın üretiminde kullanılan hammaddeler de çevre kirliliğine neden olmayarak doğada çözünebilmelidir. Biyobozunur ambalaj üretiminde kullanılan biyoplastikler, yenilebilir karbon kaynaklarından ya da biyolojik kökenli polimerlerden elde edilmekte ve uygun şartlar sağlanarak tekrar CO2, su ve biyokütleye parçalanabilmektedir. Tüketicinin gıdanın durumu hakkında bilinçlendirilmesi akıllı ambalaj teknolojisi ile gerçekleşmekte ve aktif ambalajlar ile ürünün özelliklerinin ve raf ömrünün arttırılması çalışılmaktadır. Ayrıca ambalajlama sektöründeki bu yeni gelişmeler 100 nm'den daha küçük boyutlarda gerçekleştirilen nanoteknolojiyle de uygulanabilmektedir. Bu derlemede, gıda ambalajlarında yeni gelişmeler kapsamında biyobozunur ambalaj, aktif ambalaj, akıllı ambalaj ve nanoteknoloji konuları incelenmiştir.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43246
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (9).pdf287.94 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on May 27, 2024

Download(s)

4
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.