Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43248
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzel, Burcu-
dc.contributor.authorKaya, Halil İbrahim-
dc.contributor.authorŞimşek, Ömer-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:23:26Z-
dc.date.available2022-05-17T12:23:26Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn1304-7582-
dc.identifier.issn2148-015X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/43248-
dc.description.abstractFermente gıdaların doğal mikroflorasını oluşturan laktik asit bakterileri (LAB) gıda üretiminde metal stresine maruz kalabilmektedir. Bu durum, LAB'lerin metabolik aktivitelerini olumsuz etkileyerek fermentasyonun duraklamasına neden olur. Bu çalışmada ekşi hamur, sucuk, beyaz peynir ve turşudan izole edilmiş ve tanımlanmış 43 adet Lactobacillus plantarum suşlarının Cu, Cd, Zn, Fe, Co, Al ve Cr metallerine karşı dirençlilik seviyeleri ve suşlarda dirençlilik genlerinin varlığı araştırılmıştır. L. plantarum suşları Fe ve Co'a karşı diğer metallerden daha fazla dirençlilik göstermiştir. Ayrıca L. plantarum PFC19, PFC22, PFC33 ve PFC36 suşlarının genomunda metal dirençlilikle ilişkili Cu-transport ATPaz, PFC7 ve PFC36 suşlarında ise Cd-transport-ATPaz genleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, L.plantarum PFC7, PFC19, PFC22, PFC33 ve PFC36 suşlarının genetik temelli metal dirençlilik özelliklerinden dolayı olası metal stresine karşı fermente gıdalar için starter kültür olarak uygulama potansiyeli bulunduğunu göstermiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji;Gıda Bilimi ve Teknolojisi;Biyokimya ve Moleküler Biyolojien_US
dc.titleBazı Fermente Gıdalardan İzole Edilen Lactobacillus plantarum Suşlarının Metal Dirençlilik Özelliklerien_US
dc.title.alternativeMetal Resistance Properties of Lactobacillus plantarum Strains Isolated from Some Fermented Foodsen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage393 - 397-
dc.identifier.startpage393en_US
dc.identifier.endpage397en_US
dc.trdizinedit$$TRDizinEdit$$-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid217103en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept25.01. Food Processing-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
crisitem.author.dept10.05. Food Engineering-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document (7).pdf386.92 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

82
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

20
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.