Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43309
Title: GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?
Other Titles: DO WE FALL BEHIND OR HUSTLE IN GASTRONOMY EDUCATION?
Authors: Görkem, Onur
Sevim, Burhan
Abstract: Türkiye'de geleneksel olarak usta-çırak yöntemiyle verilen mutfak eğitimi, 1960'lı yıllarda yaygın ve orta öğretim, 1980'lerde önlisans ve 2000'li yılların başında lisans düzeyinde verilmeye başlanmıştır. Diğer mesleki eğitim türlerine kıyasla özellikle lisans düzeyinde okullaşma süreci oldukça geciken gastronomi programlarının sayısı hızla artmaktadır. Bu noktadan hareketle aşçılık ve gastronomi programlarının mutfak eğitimi temel unsurlarını hangi düzeyde sağladıklarının araştırılması çalışma amacını oluşturmuştur. Bu doğrultuda, aşçılık ve gastronomi programlarında uygulama derslerini veren 51 öğretim elemanından anket yöntemi kullanılarak toplanan araştırma verileri varyans testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, aşçılık ve gastronomi programlarının "atölye-donanım" başta olmak üzere sırasıyla "malzeme" ve "öğretim elemanı" boyutlarında önemli yetersizlikleri olduğu anlaşılmıştır. Çalışmanın en dikkat çekici bulgusu ise özellikle lisans düzeyinde gastronomi eğitimine ilişkin okullaşmada geç kalınmış olmasıyla birlikte, mevcut programların atölye-donanım, "malzeme" ve "öğretim elemanı" yeterlilik durumları dikkate alındığında ise ilgili programların açılmasında acele ediliyor olmasıdır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43309
ISSN: 1304-0278
1304-0278
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Turizm Fakültesi Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (2).pdf270.98 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

26
checked on May 27, 2024

Download(s)

6
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.