Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43399
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYemiş, Oktay-
dc.contributor.authorArslantürk, Hakime Gül-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:24:11Z-
dc.date.available2022-05-17T12:24:11Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn1304-7582-
dc.identifier.issn2148-015X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/43399-
dc.description.abstractBu çalışmada, Hicaz çeşidi narlar (Punica granatum L. Hicaznar) sadece jelatin yardımı ile durultularak berrak meyve suyuna işlenmiştir. Bu meyve suyuna ek olarak, iki farklı ticari firmadan temin edilen nar suyu konsantreleri rekonstitüe edilerek meyve suyuna dönüştürülmüş ve 90°C'de 3 dakika süreyle pastörize edilmiştir. Elde edilen meyve suları ve konsantreler 4, 10 ve 20°C sıcaklıklarda 6 ay süreyle depolanarak bulanıklık gelişimi izlenmiştir. Uygulanan pastörizasyon işleminin, hem durultulmuş hem de durultulmamış nar suyu örneklerinde çok ciddi bulanıklık oluşumuna neden olduğu saptanmıştır. Ancak rekonstitüe meyve sularında, pastörizasyon işleminin bulanıklık oluşumu üzerine herhangi bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Durultulmuş örneklerde 4°C'de bulanıklık oluşumunun, 10 ve 20°C'de depolanan örneklere kıyasla daha fazla olduğu gözlenmiştir. Tüm nar suyu örneklerinde depolamanın ilk 30 gününde çok hızlı bir bulanıklık oluşumu belirlenmiştir. Jelatin ile durultulmuş ve kontrol amaçlı durultulmamış örneklerde 180 günlük depolama periyodunun, 0-90 günler arası gelişim fazı ve 90-180 günler arası sabit faz olmak üzere iki fazdan oluştuğu saptanmıştır. İki farklı firmadan temin edilen konsantrelerden üretilen rekonstitüe nar suyu örneklerinde (KMS-1 ve K-MS-2) bulanıklık oluşum seyrinin birbirlerinden farklı olduğu gözlenmiştir. 4°C'de depolanan her iki konsantre örneği (K-1 ve K-2) için depolama periyodunun, lag fazı (0-30 gün), gelişim fazı (30-90 gün) ve sabit faz (90-180 gün) olmak üzere üç farklı fazdan meydana geldiği belirlenmiştir. Meyve sularının aksine konsantre örneklerde, depolama sıcaklığının artışı ile bulanıklık oluşumunun arttığı gözlenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji;Çevre Bilimleri;Gıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleBerrak Nar Suyu ve Konsantrelerinde Bulanıklık Oluşumuen_US
dc.title.alternativeHaze Formation in Clarified Pomegranate Juice and Concentrateen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage275 - 283-
dc.identifier.startpage275en_US
dc.identifier.endpage283en_US
dc.trdizinedit$$TRDizinEdit$$-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid237249en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document (17).pdf232.24 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

38
checked on May 27, 2024

Download(s)

4
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.