Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43726
Title: Nar Sosunda Kromatografik Yöntemle Bazı Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların Analizi
Other Titles: Chromatographic Analysis of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Pomegranate Sauces
Authors: Dayi, Bugra
Akdoğan, Hatice Ardağ
Akdoğan, Abdullah
Keywords: Biyoloji;Kimya, Analitik;Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Abstract: Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), insanlar ve hayvanlar için son derece toksik özellikte ve kanserojendir. Bu bağlamda güvenli gıda üretimi açısından, üretimi yapılan ticari nar soslarında bu bileşiklerin oluşumu ve düzeyleri önemli bir konudur. Bu çalışmada Türkiye'de satışa sunulan sekiz farklı nar sosu kullanılmıştır. Yüksek performanslı sıvı kromatografi-UV detektör (HPLC-UV) ile on üç tane PAH analizi yapılmıştır. Sekiz farklı nar sosu örneği için basit, hassas ve maliyeti düşük bir katı faz ekstraksiyonu (SPE) tekniği kullanılarak, PAH'ların ön deriştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Nar sosu numunelerinin optimum SPE koşullarında elde edilen ekstraktları, daha sonra ters fazlı HPLC-UV dedektörü ile analiz edilmiştir. Veriler değerlendirildiğinde, toplam PAH miktarlarının 1.5 mg/L ile 16.6 mg/L arasında değiştiği tespit edildi.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43726
ISSN: 1304-7582
2148-015X
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (9).pdf163.9 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

28
checked on May 6, 2024

Download(s)

4
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.