Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/43929
Title: EĞLENCE MEKÂNLARININ ERGONOMİK TASARIM KRİTERLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ (İZMİR-ANTALYA ÖRNEĞİ)
Other Titles: ERGONOMICS EVALUATION OF ENTERTAINMENT VENUES: A CASE STUDY IN IZMIR AND ANTALYA
Authors: Dizel, Taner
Kılıç, Halil
Efe, Hacı Hasan
Kasal, Ali
Abstract: Bu çalışmada; Ege ve Akdeniz Bölgelerinde bulunan eğlence mekânları (kafe-bar) tasarım kriterleri açısından incelenmiştir. Turizmin yoğun olduğu illerdeki eğlence mekânları arasındaki farklılıkların da değerlendirilmesi amacıyla farklı coğrafi bölgelerde yer alan (iklim, doğa ve turizm kültürleri farklı olması için) İzmir ve Antalya illeri örneklem için seçilmiştir. Bu amaçla, İzmir ve Antalya'da bulunan (20x2=40) toplam 40 adet eğlence mekânı (kafe-bar) değerlendirilmek üzere incelemeye alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen eğlence mekânlarında fotoğraflama işlemleri yapılmış, bazı donatı elemanlarının ölçüleri alınmış ve ergonomik kriterlere uygunluğu incelenmiş, toplam 25 sorudan oluşan bir anket uygulanarak eğlence mekânlarına ait bilgiler ve tasarım kriterleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda incelenen eğlence mekânlarında ergonomik olmayan ortam koşulları, mobilya ve donatı elemanlarının kullanımının kullanıcılarda bazı sağlık sorunları ile olumsuz psikolojik etkilere sebep olabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu mekânlarda eğlence ihtiyaçlarını gidermek isteyen kullanıcıların daha rahat bir ortamda ve daha işlevsel donatı elemanlarıyla bu gereksinimlerini giderebilmeleri için öneriler ortaya konulmuştur.
URI: https://hdl.handle.net/11499/43929
ISSN: 1308-6693
Appears in Collections:Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

182
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.