Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44278
Title: Bazı Ağır Metallerin Yem Şalgamı’nda (Brassica rapa L. var. rapa) Tohum Çimlenmesi ve Fide Büyümesi Üzerine Etkisi
Other Titles: Effect of Some Heavy Metals on Seed Germination and Seedling Growth in Fodder Turnip (Brassica rapa L. var. rapa)
Authors: Özay, Cennet
Keywords: Ziraat Mühendisliği;Biyoloji
Abstract: Bu çalışmada, Brassicaceae familyasına ait olan yem şalgamının (Brassica rapa L. var. rapa) tohumlarınafarklı konsantrasyonlarda (0.5, 1, 3, 5 ve 7.0 mM) nitrat tuzu şeklinde uygulanan bazı ağır metallerin (Pb, Cu, Cdve Mn) tohum çimlenmesi ve kök-gövde gelişimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tohumlar yüzey sterilizasyonusonrası, ağır metallerin belirlenen konsantrasyonlardaki 5 ml’lik çözeltilerinde, kontrol grubu ise distile su içerisinde6 saat şişirilmeye bırakılmıştır. Bu süre sonunda şişme ortamından alınan tohumlardan, 9 cm’lik plastik petrileriçerisindeki 5 ml şişme ortamı sıvısıyla ıslatılmış çift katlı kaba filtre kağıtlarının üzerine, her bir petriye 25’ertohum gelecek şekilde ekim yapılmıştır. Ekimden hemen sonra kapağı kapatılan petriler bitki büyüme kabininekaldırılmış ve 72 sa süreyle 23±1 ºC’de karanlık ortamda çimlenmeye bırakılmıştır. Radikula belirimi esasına göretohumların çimlenme oranları 72 saat sonunda tespit edilmiştir. Ayrıca süre sonunda her bir gruptaki tohumların kökve gövde uzunlukları da ölçülerek kaydedilmiştir. Tohum çimlenmesi ile kök ve gövde büyümesinin, uygulananağır metal konsantrasyonlarındaki artışa paralel olarak azaldığı belirlenmiştir. Pb’ye toleranslı olduğu bilinen yemşalgamının tohumlarında Mn’dan sonra en yüksek çimlenme yüzdesinin Pb uygulamasında görülmesi, bu türüntoksisite eşik değerinin yüksek olduğunu kanıtlamaktadır.
URI: https://hdl.handle.net/11499/44278
https://doi.org/10.21597/jist.458578
ISSN: 2146-0574
2536-4618
Appears in Collections:Fen-Edebiyat Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
Bazı Ağır Metallerin.pdf1.39 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

46
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.