Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44405
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKaygusuz, Meruyert-
dc.contributor.authorIşık, Nuray Olcay-
dc.contributor.authorArğun, Fatoş Neslihan-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:40:49Z
dc.date.available2022-05-17T12:40:49Z
dc.date.issued2019-
dc.identifier.issn1308-4445-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/44405-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.12981/mahder.618953-
dc.description.abstractDeri kelimesi, eski Türk boylarında hakana ödenen vergi anlamında kullanılan “tirik”kelimesinden gelmektedir. Bu etimolojik anlam, toplumsal ve ekonomik tarih açısından derinin,aslında kültür açısından bir değer olduğunun en güzel göstergesidir. Günümüzde ayakkabılarda,giysilerde, dekoratif ev ve ofis eşyalarında hatta mobilyada ve eski Türk toplumlarında dakalpaklarda, çizmelerde, sırt çantalarında, hayvanların koşum takımlarında kullanılan deri,dayanıklılığı ve uzun yıllar bozulmadan saklanabildiği için yazı materyali – “parşömen” olarak dakullanılmıştır. Parşömen, kendisine yüklenen kültür rolü gereği büyük arkeolojik öneme sahiptir.Parşömenin teknik yapısı, üretim teknolojisi, konservasyon ile restorasyonu ve kullanım alanlarıile ilgili ayrıntılı pek çok çalışma mevcuttur. Ancak günümüzde halen parşömen üretimi yapan sonustalar hakkında akademik ve bilimsel herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada,parşömen üretimini geleneksel yöntemlerle devam ettiren başta İsmail ARAÇ ve yetiştirdiği ustalarDemet SAĞLAM TOKBAY ve Nesrin ERMİŞ hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca,parşömenin günümüzdeki kullanım alanları; ustalar ile söyleşi, yerinde araştırma ve fotoğraflarlabelgelendirme yöntemleri ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda, teknolojik alet ve kimyasal maddekullanmadan tamamen doğal ve geleneksel yöntem ile parşömen üretimini bilen çok az sayıdaustanın olması, diğer tüm el sanatları ve zanaatlarında da olduğu gibi bir sorun olarak karşımızaçıkmıştır. Bu yüzden Anadolu’ya ait bu kültürel değerin yaşatılabilmesi için yeni ustalar yetiştirmelive bu mesleğe gereken destek sağlanmalıdır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofMotif Akademi Halkbilimi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleParşömen tarihi ve Bergama’daki geleneksel parşömen ustalarıen_US
dc.title.alternativeParchmen history and traditional parchmen masters in Bergamaen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue28en_US
dc.identifier.startpage1116 - 1133
dc.identifier.startpage1116en_US
dc.identifier.endpage1133en_US
dc.identifier.doi10.12981/mahder.618953-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid400403en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept31.02. Textile, Clothing, Shoes and Leather-
crisitem.author.dept31.03. Handicrafts-
Appears in Collections:Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
PARŞÖMEN TARİHİ VE BERGAMA.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

58
checked on May 27, 2024

Download(s)

26
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.