Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44534
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBayram, Yüksel-
dc.contributor.authorTorlak, Yasemin-
dc.contributor.authorSağdıç, Osman-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:41:50Z
dc.date.available2022-05-17T12:41:50Z
dc.date.issued2019-
dc.identifier.issn2148-2683-
dc.identifier.issn2148-2683-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/44534-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31590/ejosat.589736-
dc.description.abstractYüzyıllardan beri, bütün ülkelerde tıbbi açıdan önemli olan çeşitli meyveler, hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Bumeyveler arasında üvez (Sorbus aucuparia) meyvesinin son zamanlarda antioksidan aktivitesi dikkat çekmektedir. Türkiye‘de doğalolarak yetişen Kuş üvezi meyvesinin insan sağlığı açısından önemli biyoaktif bileşenler içerdiği yapılan çeşitli araştırmalarlabelirlenmiştir. Yaygın olarak reçel yapımında değerlendirilen bu meyvenin sağlık ve gıda sektörlerinde kullanım potansiyelininaraştırılması önem arz etmektedir.Bu çalışmada, farklı çözücüler kullanılarak ultrason destekli ekstraksiyonla elde edilen üvez meyvesi ekstraktlarının, toplam fenolikve flavonoid miktarları ile antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Çalışmada Denizli ’nin Çal İlçesi’den toplanan üvez meyvelerikurutulduktan sonra öğütülmüş ve ultrason destekli ekstraksiyon yöntemi ile üç farklı çözücü içerisinde ekstrakte edilmiştir.Ekstraksiyon işlemi için etanol:su (1:1), metanol:su (1:1), aseton:su (1:1) çözeltileri kullanılmış ve her solvent için ayrı ayrı ultrasoniksu banyosunda 50±5oC sıcaklıkta 40 dakika süreyle ekstraksiyon işlemleri gerçekleştirilmiş ve biyoaktif değerleri incelenmiştir.Çalışmada, ekstrakt verimi, toplam fenolik ve flavonoid madde ile DPPH yöntemiyle antioksidan aktivite değerlerinin en iyi çıktığıçalışma koşulları, herbir ekstrakt elde etme yöntemine göre açıklanmış ve en iyi sonucun etanol:su karışımına (1:1) ait olduğugörülmüştür.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAvrupa Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleÜvez Meyvesinin Antioksidan Aktivitesien_US
dc.title.alternativeAntioxidant Activity of Uvez Fruiten_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume0en_US
dc.identifier.issue16en_US
dc.identifier.startpage933 - 939
dc.identifier.startpage933en_US
dc.identifier.endpage939en_US
dc.identifier.doi10.31590/ejosat.589736-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid359142en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept25.01. Food Processing-
crisitem.author.dept25.02. Plant and Animal Production-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Çal Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
Üvez Meyvesinin.pdf373.01 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

160
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

28
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.