Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11499/44534
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Bayram, Yüksel | - |
dc.contributor.author | Torlak, Yasemin | - |
dc.contributor.author | Sağdıç, Osman | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-17T12:41:50Z | |
dc.date.available | 2022-05-17T12:41:50Z | |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.issn | 2148-2683 | - |
dc.identifier.issn | 2148-2683 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11499/44534 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.31590/ejosat.589736 | - |
dc.description.abstract | Yüzyıllardan beri, bütün ülkelerde tıbbi açıdan önemli olan çeşitli meyveler, hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Bumeyveler arasında üvez (Sorbus aucuparia) meyvesinin son zamanlarda antioksidan aktivitesi dikkat çekmektedir. Türkiye‘de doğalolarak yetişen Kuş üvezi meyvesinin insan sağlığı açısından önemli biyoaktif bileşenler içerdiği yapılan çeşitli araştırmalarlabelirlenmiştir. Yaygın olarak reçel yapımında değerlendirilen bu meyvenin sağlık ve gıda sektörlerinde kullanım potansiyelininaraştırılması önem arz etmektedir.Bu çalışmada, farklı çözücüler kullanılarak ultrason destekli ekstraksiyonla elde edilen üvez meyvesi ekstraktlarının, toplam fenolikve flavonoid miktarları ile antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Çalışmada Denizli ’nin Çal İlçesi’den toplanan üvez meyvelerikurutulduktan sonra öğütülmüş ve ultrason destekli ekstraksiyon yöntemi ile üç farklı çözücü içerisinde ekstrakte edilmiştir.Ekstraksiyon işlemi için etanol:su (1:1), metanol:su (1:1), aseton:su (1:1) çözeltileri kullanılmış ve her solvent için ayrı ayrı ultrasoniksu banyosunda 50±5oC sıcaklıkta 40 dakika süreyle ekstraksiyon işlemleri gerçekleştirilmiş ve biyoaktif değerleri incelenmiştir.Çalışmada, ekstrakt verimi, toplam fenolik ve flavonoid madde ile DPPH yöntemiyle antioksidan aktivite değerlerinin en iyi çıktığıçalışma koşulları, herbir ekstrakt elde etme yöntemine göre açıklanmış ve en iyi sonucun etanol:su karışımına (1:1) ait olduğugörülmüştür. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Üvez Meyvesinin Antioksidan Aktivitesi | en_US |
dc.title.alternative | Antioxidant Activity of Uvez Fruit | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.identifier.volume | 0 | en_US |
dc.identifier.issue | 16 | en_US |
dc.identifier.startpage | 933 - 939 | |
dc.identifier.startpage | 933 | en_US |
dc.identifier.endpage | 939 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.31590/ejosat.589736 | - |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 359142 | en_US |
dc.owner | Pamukkale University | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairetype | Article | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
crisitem.author.dept | 25.01. Food Processing | - |
crisitem.author.dept | 25.02. Plant and Animal Production | - |
Appears in Collections: | TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection Çal Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
Üvez Meyvesinin.pdf | 373.01 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
160
checked on Aug 24, 2024
Download(s)
28
checked on Aug 24, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.