Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/44794
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKeçeli, Alaettin-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:44:01Z
dc.date.available2022-05-17T12:44:01Z
dc.date.issued2019-
dc.identifier.issn2148-127X-
dc.identifier.issn2148-127X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/44794-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v7i12.2111-2120.2833-
dc.description.abstractDünya’da en fazla ekim alanı ve üretimine sahip olmasının yanında tahıllar, temel bir gıda maddesi olmasıözelliği ile de tarımda ve yaşantımızda yeri doldurulamaz bir konumdadır. Ekim alanı bakımından ilksırada yer alan buğday aynı zamanda ülkemizin de anavatanı olduğu ve tarihin başlarından beri temel birgıda hammaddesi olma özelliğine sahip bir bitkidir. Bunun yanında, buğday insan beslenmesinde önemlibir yere sahip olan nişasta, protein, fitokimyasal ve antioksidan maddeleri de bünyesindebulundurmaktadır. Geleneksel tarımda kullanılan ticari gübreler, pestisitler ve herbisitlerin çevre ve insansağlığı üzerindeki olumsuz etkileri görüldükçe, organik tarıma olan ilgi giderek artmaktadır. Pestisit,sentetik gübre ve büyümeyi düzenleyici madde kalıntılarının insanlarda kanser ve diğer sağlık sorunlarınayol açabileceği kuşkusu, araştırmacıların dikkatini bu olumsuzlukları önleyecek üretim metotlarınıgeliştirmeye yöneltmiştir. Araştırmalar, en güvenilir üretim metodunun “Organik veya Ekolojik ya daBiyolojik Tarım” olarak adlandırılan yöntem olduğunu göstermiştir. Bu nedenlerle, Dünyada, son 15 yıldaorganik tarım uygulamaları giderek artış göstermiştir. Yüksek girdili geleneksel yetiştiricilik koşullarındaseçilmiş yeni ıslah çeşitleri, organik tarım koşullarına yeterince uyum sağlayamamaktadır. Hali hazırdaorganik tarım koşulları için uygun yeni çeşit ıslahı yapılmamış olması sebebiyle eldeki mevcut çeşitlerorganik tarımda kullanıldığında sadece verim değil aynı zamanda içerdikleri protein ve diğer yararlıbileşenler ile vitamin miktarlarında da bir düşüş meydana gelmektedir. Bunun yerine zaten marjinalalanlarda ekimi yapılan ve verim değerleri oturmuş yerel çeşitlerin ekimi daha çekici hale gelmektedir. Buamaçla ülkemizin kısıtlı bölgelerinde üretilen yerel çeşitler bulundukları bölgelere iyi adapte oldukları içinhem ıslah çalışmaları hem de organik üretim için en uygun adaylar olmaktadırlar.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSiyez (Triticum monococcum L. ssp. monococcum) Popülasyonlarının Biyoaktif, Antioksidan Özellikleri ve Organik Tarımda Kullanımı Üzerine Bir Derlemeen_US
dc.title.alternativeA Review on the Bioactive, Antioxidant Properties of Einkorn (Triticum monococcum L. ssp. monococcum) Populations and Using in Organic Agricultureen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue12en_US
dc.identifier.startpage2111 - 2120
dc.identifier.startpage2111en_US
dc.identifier.endpage2120en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v7i12.2111-2120.2833-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid355500en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.dept03.01. Organic Agriculture Management-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
A Review on the Bioactive, Antioxidant Properties.pdf299.16 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

50
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

34
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.