Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45075
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÇelik, İlyas-
dc.contributor.authorÇelik, Tansu-
dc.date.accessioned2022-05-17T12:46:20Z
dc.date.available2022-05-17T12:46:20Z
dc.date.issued2020-
dc.identifier.issn2564-7377-
dc.identifier.issn2564-7377-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11499/45075-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31466/kfbd.679288-
dc.description.abstractGıdanın yeterli düzeyde sağlanabilmesi, güvenli gıdalar üretilmesi, üretilen gıdanın eşit bir şekilde paylaşılabilmesi gibi birçok faktör gıda güvencesi ve güvenliği ile ilgilidir. Bu çalışmanın temel amacı, Denizli ili merkezinde tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki bilinç düzeylerini ve eğitimle ile ilişkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, Denizli kent merkezinde 402 tüketiciyle yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan anketlerden elde edilen veriler $?^2$ testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda gıda güvenliğin kavram karşılığı olarak ilk aklına gelen %68 ile “hijyen” olmuştur. Tüketicilerin %37,6’sı taze gıdalar ile gıda dışı ürünleri aynı poşete koymadığı, %58,21’i gıda katkı maddelerinin kullanılma nedeninin gıdanın raf ömrünü uzatmak için olduğu, %55,47’si gıda içerisinde uygun olmayan bir durumla karşılaştıklarında aldığı yere ifade ettiklerini ifade etmişlerdir. Gıda riski oluşturan etmenlerin kaynağını belirlemede tüm katılımcıların en yüksek cevaplama oranının “kimyasal kaynaklı” olmuştur. Tüketicilerin bozulmuş ürünleri anlama ve imha etme yollarında “Ürünü açmadan son kullanma tarihine bakar, ayrı bir poşete koyar çöpe atarım” ile ön sırada yer almaktadır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofKaradeniz Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleTüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç ve Davranış Düzeylerinin Belirlenmesi: Denizli İli Örneğien_US
dc.title.alternativeDetermination Leves of Consumers’ Consciousness and Behavior on Food Safety: The Case of Denizli Provinceen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage48 - 59
dc.identifier.startpage48en_US
dc.identifier.endpage59en_US
dc.authorid0000-0002-8434-8797-
dc.authorid0000-0001-7761-8800-
dc.identifier.doi10.31466/kfbd.679288-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid474913en_US
dc.ownerPamukkale University-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Mühendislik Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
İlyas Çelik, Tansu Çelik.pdf343.17 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

60
checked on Aug 24, 2024

Download(s)

16
checked on Aug 24, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.