Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/45587
Title: Gebe ve 5 yaş altı yaşayan çocuğu olan annelerin bebek ve çocuk beslenmesine ilişkin durumları: Bir ilçe örneği
Authors: Çomak, Emine
Advisors: Meydan Acımış, Nurhan
Keywords: Anne sütü
tamamlayıcı beslenme
Breast milk
complementary feeding
Publisher: Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Yaşamın ilk iki yılı, hayata başlangıç için önemli bir süreç olduğundan dolayı bu süreçte bebeğin gelişimine en büyük yardımcı anne sütüdür. Anne sütü yeni doğanın büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm ihtiyaçları karşılar. Anne sütünün tek başına bebeğinin gereksinmesini tam olarak karşılamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütüne ilaveten bebeğin beslenmesine eklendiği sürece tamamlayıcı beslenme denilir. Tamamlayıcı beslenme; zamanında, yeterli, güvenilir ve çocuğun gereksinmesine uygun olmalıdır. Araştırmamızda annelerin anne sütü ve tamamlayıcı beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmamız analitik- kesitsel tipte tasarlanmış ve Denizli ilinin Bekilli ilçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezi’ ne başvuran 153 anne üzerinde gerçekleşmiştir. Veri toplama anketleri ASM’ lere başvuran 5 yaş altı çocuğu olan anneler ile yüz yüze görüşerek doldurulmuştur. Veriler, “SPSS Statistics 22” istatistik programıyla oluşturulan veri tabanına işlenerek istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. İkili analizlerimizde ve emzirme bilgilerinde gebeler analiz dışında tutulmuştur. Annelerin bebeklerini sadece anne sütüyle besleme süreleri ortalama 5,19± 1,57 ay, anne sütü ve ek gıdayla beraber 17,6± 9,36 ay bulunmuştur. İlk altı ay anne sütü dışı ek gıda veren annelerin oranı %29,3 iken bu annelerin sadece %4,3’ ü doğumdan sonra hiç emzirememiştir. Annelerimizin %97,9’ u bebeklerine kolostrum yani ağız sütü vermiştir. Annenin eğitim durumu, mesleği ve ekonomik durumu ile ilk altı ay ek gıda verilme arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Emzirme durumu ile ilk altı ay ek gıda verme arasında anlamlı fark bulunmuştur. Annelerin %98’ ine emzirme bilgisi verilmiştir. Sonuç olarak annelerin çocuk beslenmesine ilişkin tutum ve davranışları tanımlayıcı özelliklere göre farklılık göstermektedir. Anne sütü dışı ek gıda verilme oranının düşürülmesi, annenin anne sütünün önemi hakkında daha detaylı bilgilendirilmesi ve tamamlayıcı beslemeye erken veya geç başlamanın öneminin kavratılması gereklidir.
Since the first two years of life are an important process for the beginning of life, the biggest helper in the development of the baby in this process is breast milk. Breast milk meets all the needs for the growth and development of the newborn. Complementary nutrition is defined as the period when breast milk alone does not fully meet the needs of the baby and when other foods and beverages are added to the baby's diet in addition to breast milk. Complementary nutrition; should be timely, adequate, reliable and appropriate to the needs of the child. In our study, we tried to determine the knowledge, attitudes and behaviors of mothers about breast milk and complementary feeding. Our research was designed in analytical-cross-sectional type and was carried out on 153 mothers who applied to the Family Health Center in Bekilli district of Denizli province. Data collection questionnaires were filled by face-to-face interviews with mothers with children under the age of 5 who applied to FHCs. The data were processed into the database created with the “SPSS Statistics 22” statistical program and statistical evaluations were made. In our binary analyzes and breastfeeding information, pregnant women were excluded from the analysis. The average duration of feeding their babies with breast milk was 5.19± 1.57 months, and it was 17.6± 9.36 months with breast milk and additional food. While the rate of mothers who gave additional food other than breast milk for the first six months was 29,3%, only 4,3% of these mothers could not breastfeed at all after birth. 97,9% of our mothers gave colostrum, or colostrum, to their babies. There was no significant difference between the mother's education, occupation and economic status and the first six months of supplemental food. There was a significant difference between breastfeeding status and giving additional food for the first six months. Breastfeeding information was given to 98% of the mothers. As a result, mothers' attitudes and behaviors towards child nutrition differ according to descriptive characteristics. It is necessary to reduce the rate of supplemental feeding other than breast milk, to inform the mother in more detail about the importance of breast milk, and to understand. The importance of starting complementary feeding earlyor late.
URI: https://hdl.handle.net/11499/45587
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Emine Çomak.pdf974.34 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

380
checked on May 27, 2024

Download(s)

340
checked on May 27, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.